Duong Thu Huong


Roman utan namn


Roman    Översatt från vietnamesiska av Tobias Theander
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

I lager

Quan har befunnit sig i fält sedan han var arton. Tillsammans med sina barndoms­vänner gick han full av framtidshopp och övertygelse med i den nordvietnamesiska befrielsearmén för att utkämpa det som i Vietnam kallas »Det amerikanska kriget«. Men tio år senare är alla illusioner bort­blåsta. När han under en permission återvänder till sin hemby blir det tydligt för honom hur kriget brutit ned en hel generation vietnameser. Han måste fråga sig: Är det verkligen det här vi kämpat för så länge?

DUONG THU HUONG är en av Vietnams mest lästa och älskade författare, trots att hennes böcker är förbjudna i hemlandet och att hon själv lever i exil. Med den hyllade krigsskildringen Roman utan namn presenteras hon här för första gången för svenska läsare.

DUONG THU HUONG föddes 1947 i Thai Binh-­provinsen i Nordvietnam. Hon deltog själv i kriget under sju års tid i en brigad där endast tre av fyrtio soldater överlevde. Hon debuterade 1985 och fick snabbt en stor publik i hemlandet, men mötte också motstånd för sitt oförställda sätt att skildra kriget och de i Vietnam så glorifierade soldaterna.

Eftersom hennes tidigare romaner censu­rerats sände hon manuset till Roman utan namn till Frankrike för publicering, vilket var en bidragande orsak till att hon 1991 fängslades i sju månader utan rättegång. Hon hann inte ge romanen något namn innan hon fängslades, så den publicerades i fransk översättning som Roman sans titre.

I dag är Duong Thu Huong en storsäljande författare i Frankrike, där hon lever i exil sedan 2006, och hjälteförklarad av stora delar av den vietnamesiska diasporan.

Romanen är översatt från vietna­­me­siska av Tobias Theander och presenteras med ett förord av författaren och kritikern Kristoffer Leandoer.

Pressröster

»Roman utan namn är på många sätt en roman i samma tradition som Erich Maria Remarques På Västfronten intet nytt, Dalton Trumbos Johnny var en ung soldat eller Ernest Hemingways Farväl till vapnen. Kanske kommer den nu när den äntligen finns i svensk språkskrud att placera sig vid dessa giganters sida också i vårt kollektiva medvetande.«
Lukas de Veen i Dala-Demokraten 2019-06-26
»Romanen är den andra i förlagets serie med berättelser om Vietnamkriget ur ett icke-amerikanskt synvinkel. Med tanke på den enorma övervikten av skildringar ur USA:s perspektiv är satsningen mer än välkommen. Än bättre är det förstås att det inte handlar om någon torftig partsinlaga, utan om ett betydande litterärt konstverk.«
Ulf Eriksson i Svenska Dagbladet 2019-04-17

Inbunden    371 sidor  
ISBN: 9789188253545
Utgivningsdatum: 2019-03-27
Utgivningsserie: »Det amerikanska kriget«
Författarens hemland: Vietnam
Region: Asien
Formgivare: Christofer Fredriksson
Utgivningskatalog: Vår 2019

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2019-04-17
Högupplöst omslag: Ladda ned
Pressfoto: Ladda ned (© SW éditeur)
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0