Duong Thu Huong


Roman utan namn


Roman    Översatt från vietnamesiska av Tobias Theander

Quan har befunnit sig i fält sedan han var arton. Tillsammans med sina barndoms­vänner gick han full av framtidshopp och övertygelse med i den nordvietnamesiska befrielsearmén för att utkämpa det som i Vietnam kallas »Det amerikanska kriget«. Men tio år senare är alla illusioner bort­blåsta. När han under en permission återvänder till sin hemby blir det tydligt för honom hur kriget brutit ned en hel generation vietnameser. Han måste fråga sig: Är det verkligen det här vi kämpat för så länge?

DUONG THU HUONG är en av Vietnams mest lästa och älskade författare, trots att hennes böcker är förbjudna i hemlandet och att hon själv lever i exil. Med den hyllade krigsskildringen Roman utan namn presenteras hon här för första gången för svenska läsare.

DUONG THU HUONG föddes 1947 i Thai Binh-­provinsen i Nordvietnam. Hon deltog själv i kriget under sju års tid i en brigad där endast tre av fyrtio soldater överlevde. Hon debuterade 1985 och fick snabbt en stor publik i hemlandet, men mötte också motstånd för sitt oförställda sätt att skildra kriget och de i Vietnam så glorifierade soldaterna.

Eftersom hennes tidigare romaner censu­rerats sände hon manuset till Roman utan namn till Frankrike för publicering, vilket var en bidragande orsak till att hon 1991 fängslades i sju månader utan rättegång. Hon hann inte ge romanen något namn innan hon fängslades, så den publicerades i fransk översättning som Roman sans titre.

I dag är Duong Thu Huong en storsäljande författare i Frankrike, där hon lever i exil sedan 2006, och hjälteförklarad av stora delar av den vietnamesiska diasporan.

Romanen är översatt från vietna­­me­siska av Tobias Theander och presenteras med ett förord av författaren och kritikern Kristoffer Leandoer.

Pressröster

»Romanen är den andra i förlagets serie med berättelser om Vietnamkriget ur ett icke-amerikanskt synvinkel. Med tanke på den enorma övervikten av skildringar ur USA:s perspektiv är satsningen mer än välkommen. Än bättre är det förstås att det inte handlar om någon torftig partsinlaga, utan om ett betydande litterärt konstverk.«
Ulf Eriksson i Svenska Dagbladet 2019-04-17

Inbunden    371 sidor  
ISBN: 9789188253545
Utgivningsdatum: 2019-03-27
Utgivningsserie: »Det amerikanska kriget«
Författarens hemland: Vietnam
Region: Asien
Formgivare: Christofer Fredriksson
Utgivningskatalog: Vår 2019

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2019-04-17
Högupplöst omslag: Ladda ned
Pressfoto: Ladda ned (© SW éditeur)
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0