Viet Thanh Nguyen


Flyktingar


Översatt från engelska av Hans Berggren

Till alla flyktingar överallt – så inleder Viet Thanh Nguyen sin novellsamling Flyktingar. I åtta berättelser skildrar han människor som står med fötterna i två världar, med dubbla identiteter och vacklande lojaliteter. Några har kommit med båt från Vietnam till USA och försöker navigera mellan det nya och det gamla landets förväntningar på dem. Andra har blivit kvar, med en stark längtan efter ett liv på andra sidan havet. Några ser framat, andra bakåt – och alla har de sina drömmar.

Viet Thanh Nguyen, själv flykting från Vietnam, följer upp den Pultizerprisvinnande romanen Sympatisören med en novellsamling som hyllats av en unison amerikansk kritikerkår. Med ett kristallklart språk fullt av skarpsynta betraktelser undersöker han i sina berättelser migrationens och krigets påverkan på den enskilda människan.

Viet Thanh Nguyen föddes 1971 i Vietnam men växte upp i USA, dit han som fyraåring flydde tillsammans med sina föräldrar. Han är professor i Ethnic studies vid University of Southern California och nyutsedd hedersdoktor vid Uppsala universitet. Nguyen medverkar regelbundet som krönikör i New York Times och Los Angeles Times, där han gjort sig ett namn som en radikal röst i bland annat flyktingfrågan. Hans debutroman Sympatisören fick ett enormt genomslag när den gavs ut i USA och fick ta emot en lång rad utmärkelser, däribland det prestigefyllda Pulitzerpriset 2016. Boken togs emot som ett hett efterlängtat vietnamesiskt perspektiv på Vietnamkriget. Nguyen skriver just nu på en uppföljare till den boken.

Hans Berggren är översättare från engelska och portugisiska. Han har tidigare översatt bland andra Chinua Achebe, Salman Rushdie och José Saramago.

“Viet Thanh Nguyen är en av våra främsta migrationsskildrare.” – Joyce Carol Oates

“En superb samling.” – New York Times Book Review

Pressröster

»Det känns som att det är första gången jag verkligen börjar förstå hur det känns att inte höra hemma någonstans. Många har skrivit om kriget och migrationen, men här möter vi människor och delar deras vilsenhet, deras hemlängtan och drömmar om det nya livet som väntar.«
Ulla Strängberg i Jönköpings-Posten 2019-12-11
»Den här novellsamlingen skildrar en bukett av skiftande nyanser; både flyktingerfarenheten och tillvaron i det nya hemlandet tar sig lika många uttryck som det finns individer.«
Therese Eriksson i Vi Läser

Kartonnage    232 sidor  
ISBN: 9789188253774
Utgivningsdatum: 2019-11-21
Utgivningsserie: »Det amerikanska kriget«
Författarens hemland: USA, Vietnam
Region: Asien, Nordamerika
Formgivare: Håkan Liljemärker
Utgivningskatalog: Höst 2019

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2019-12-07
Högupplöst omslag: Ladda ned
Pressfoto: Ladda ned (© Bebe Jacobs)
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0