Viet Thanh Nguyen


De hängivna


Roman    Översatt från engelska av Hans Berggren
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars endast 25 kr
Säker betalning med Swish, kort eller faktura

Available Options

Inbunden bok
E-bok (epub)

I De hängivna återvänder Viet Thanh Nguyen till sin kommunist­iske spion från den Pulitzer­pris­belönade romanen Sympatisören. Boken är en uppföljare men kan också läsas helt fristående, genom en skicklig balansakt från en författare som med den här boken tagit ytterligare ett steg mot att bli en litterär superstjärna i USA. Nguyen har hyllats för sin unika förmåga att på ett under­hållande och spänningsfyllt sätt ta sig an vår tids stora frågor om identitet och rasism i en litterär form.

De hängivna utspelas i Paris i början av 80-talet, dit Nguyens berättare lyckats ta sig efter att ha blivit släppt ur det omskol­ningsläger där han befann sig i Sympatisören. I Paris ägnar han sig – sin omskolning till trots – åt kapi­ta­lis­mens yttersta utpost: drog­handel. Han får kontakt med en grupp parisiska vänsterintellektuella som för honom innebär såväl viss intellektuell stimu­lans som ett bra kund­underlag. Men efter hand dras han även in i en konflikt i den undre världen, där det myllrar av hårdföra algerier, kam­bod­janska hal­lickar,  vietnamesiska gangsters och andra spöken från den franska kolonialismen.

»VIET THANH NGUYEN ÄR DEN AMERIKANSKA LITTERATURENS SAMVETE.« NEW YORKER

»ETT MÄSTERVERK.« MARLON JAMES

Viet Thanh Nguyen
Foto: BeBe Jacobs

VIET THANH NGUYEN föddes 1971 i Vietnam men växte upp i USA, dit han som fyraåring flydde tillsammans med sina föräldrar. Han är professor vid University of Southern California och medverkar regelbundet som skribent i bland annat New York Times och Time Magazine, där han gjort sig ett namn som en stark röst för den asiatisk-amerikanska minoriteten i USA. 2020 utsågs han till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Sympatisören innebar ett stort genombrott och belönades utöver Pulitzerpriset med ytterligare sju priser. Den har i dagsläget sålt över en miljon böcker och ska bli tv-serie på HBO. Nguyen har även givit ut novellsamlingen Flyktingar och faktaboken Nothing Ever Dies: Vietnam and the Memory of War. Gemensamt för hans böcker är utforskandet av Vietnamkrigets efterverkningar. »Alla krig utkämpas två gånger«, har han skrivit, »första gången på slagfältet, andra gången i minnet.« De hängivna gavs ut i USA 2021 och fick där ett storartat mottagande. Just nu skriver han på en tredje och avslutande del i serien.

HANS BERGGREN är översättare från engelska och portugisiska. Han har tidigare översatt bland andra Chinua Achebe, Salman Rushdie och José Saramago.

*

»Ni är vietnames, sa den här vite mannen, de första ord som yttrades till mig vid mitt första besök i min fars hemland.

     Ja! Jag är Vo Danh! Vid sidan av mitt bästa franska uttal bjöd jag passpolisen på ett leende så lismande inställsamt att det nästan skar sig. Men min far är fransman. Kanske jag också är fransman?
     Hans byråkratiska hjärna bearbetade uttalandet och när han äntligen log tänkte jag: Ah! Mitt första franska skämt! Men vad han sa var: Nej…ni…är…definitivt…inte…fransman …Inte … med … ett … sånt … namn.«

 


Kartonnage    412 sidor  
ISBN: 978-91-89175-64-8
Utgivningsdatum: 2021-12-01
Utgivningsserie: »Det amerikanska kriget«
Författarens hemland: USA, Vietnam
Region: Asien, Nordamerika
Formgivare: Håkan Liljemärker
Utgivningskatalog: Höst 2021

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2021-12-03
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0