Clarice Lispector


Familjeband


Novellsamling    Översatt från portugisiska av Arne Lundgren, Marianne Eyre och Örjan Sjögren
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

Slut i lager

Familjeband utkom 1960, men innehåller noveller som skrivits under tjugo år. Den äldsta, »Middagen«, skrevs redan 1943. Ett antal av novellerna hade publicerats i en tunn volym 1952 och de resterande färdigställde Clarice Lispector tre år senare. Här finns några av den moderna brasilianska litteraturens allra finaste berättelser.
Familjeband handlar om personer som är fångade i sina sätt att leva och i sina sociala roller. Plötsligt ställs de inför något fullständigt främmande, mystiskt, i en vardaglig situation. En avgörande insikt som de inte kan backa undan ifrån. Clarice Lispector söker skoningslöst och outtröttligt efter den verkliga innebörden i varje ögonblick.

Clarice Lispector föddes 1920 i Ukraina. När hon var drygt ett år gammal kom hon till Brasilien. Vid sin för tidiga död 1977 hade hon skrivit ett tjugotal romaner, novellsamlingar och barnböcker. De senaste decennierna har hennes anseende växt såväl i Sverige som i Europa. Idag framstår hennes författarskap som ett av 1900-talets verkligt betydande, inte bara i Brasilien och Latinamerika, utan i hela världslitteraturen. Hon ligger begravd på den judiska kyrkogården i Caju, Rio de Janeiro. Flera av Lispectors viktigaste romaner och novellsamlingar finns översatta till svenska. Familjeband utkom första gången på svenska 1986, dock utan att upp båda något större intresse från vare sig läsare eller kritiker. I Tranans utgåva är sex av bokens tretton noveller helt nyöversatta.

»Det är attackprosa rakt på existensens mjukdelar, där det råder fruktbar förvirring, en sorts absolut liv.«
Viktoria Jäderling, Aftonbladet om Hemlig lycka (2008)

Recensioner:
Dagens Nyheter
Gefle Dagblad


Inbunden    176 sidor  
ISBN: 9789186307202
Utgivningsdatum: 2012-03-21
Författarens hemland: Brasilien, Ukraina
Region: Latinamerika
Formgivare: Stefania Malmsten
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0