Marieke Lucas Rijneveld


Obehaget om kvällarna


Roman    Översatt från nederländska av Olov Hyllienmark
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars endast 25 kr
Säker betalning med Swish, kort eller faktura

Marieke Lucas Rijnevelds debutroman Obehaget om kvällarna – som publicerades när författaren endast var 28 år gammal – tilldelades 2020 ett av världens mest prestigefyllda priser för översatt skönlitteratur, Booker International Prize.

Efter att den äldsta sonen gått genom isen under en skridskotur blir inget sig likt i den lant­brukar­familj som den här romanen utspelas i. Föräldrarna hanterar sin sorg genom att vända sig till sin tro, och deras dotter Jas – som är romanens berättare – dras med i sina föräldrars grubblerier kring synd, skuld och det straff Gud tilldelat dem.

BOKEN INGÅR I VÅRA PRENUMERATIONSPAKET
Läs mer

Jas har ett alldeles eget sätt att se på världen, och när hennes tankar lämnas oventilerade blir de mörka och oroande. För henne tycks det som hänt bero på att hon en gång bad till Gud att ta brodern istället för hennes kanin, när hon förstod att kaninens öde var att hamna på julbordet. Och för varje dag som går blir hennes före­ställningar om männi­skor, djur och Gud alltmer absurda.

› FINNS OCKSÅ SOM LJUDBOK MED LO KAUPPI SOM UPPLÄSARE (Storytel, BookBeat, Nextory, Bokus Play)

Om författaren

Marieke Lucas Rijneveld, själv uppväxt i en lantbrukarfamilj, har hyllats för sin förmåga att förmedla barnets klarsynta perspektiv på vuxenvärlden. Det poetiska anslaget och de ständigt överraskande bilderna gör den här mörka historien till en roman som är omöjlig att släppa.

Läs Rijnevelds dikt »Allting beboligt«, som hen skrev som svar på den pågående översättningsdebatten som hen blivit indragen i (kräver prenumeration på DN)

Sagt om Obehaget om kvällarna

»En av de bästa debut­romaner jag någonsin läst. Chockerande bra … En blivande klassiker.«
– Max Porter, författare till Sorgen bär fjäderdräkt och Lanny

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld
Formgivning: Sara Acedo

Pressröster

»En storartad roman.«
Jenny Aschenbrenner i Svenska Dagbladet 2021-02-20
»Boken för tankarna till Tomas Bannerheds Korparna och Karin Smirnoffs Jana Kippo-trilogi med sin tungt realistiska skildring av att växa upp i en lantbruksfamilj. … Blicken är barnets, glasklart genomskådande men ändå utan att begripa. Det är en smärtsam historia om sorg och uppväxt, berättad med ett rikt och ljust språk.«
Camilla Carnmo i Opulens 2021-01-28
»Det här är en förbluffande psykologiskt mogen och stilistiskt säker debut.«
Anneli Jordahl i Sydsvenskan 2021-01-19
»Hur i hela friden går det till? En bottenlöst tragisk familjehistoria berättas, allt är söndertrasat och förtvivlat, inte minsta ljuspunkt finns att ty sig till. Ändå ligger ett skimmer över varje rad och jag blir helt lycklig av läsandet. Detta ofattbara förvandlingsnummer är konstens stora mysterium, ett magiskt trolleritrick och litterärt underverk.«
Tommy Sundin i Västerbottens-Kuriren 2021-01-17
»Rijnevelds brutala metaforer, kretsande kring mjölkprodukter, blanka inälvor och vakuumluft kring känslolägena, gör hennes prosa obönhörligt sanningsenlig, på ett sätt som närmar sig Ágota Kristófs eller Jerzy Kosińskis mästerskap i konsten att skildra människans kamp med det som egentligen inte går att uthärda. … Det skulle förvåna mig storligen om Marieke Lucas Rijneveld inte blir en av sin generations mest avgörande författare.«
Martina Montelius i Expressen 2021-01-17

Inbunden    307 sidor  
ISBN: 978-91-89175-14-3
Utgivningsdatum: 2021-01-12
Författarens hemland: Nederländerna
Region: Europa
Formgivare: Sara R. Acedo
Utgivningskatalog: Vår 2021

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2021-01-16
Högupplöst omslag: Ladda ned
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0
X