Vill din bokcirkel läsa Marieke Lucas Rijnevelds hyllade roman Obehaget om kvällarna? Vi har valt ut den ur vår utgivning för att vi tror att den är särskilt lämplig att diskutera i grupp. På den här sidan tipsar vi om lite frågor att ta upp kring boken, och vi har också ett generöst erbjudande åt er.

Tillbaka till startsidan för Tranans bokcirkel

Obehaget om kvällarna är flickan Jas berättelse. I början av romanen är hon tio år och en olycka som ska förändra allt för henne och hennes familj är precis på väg att inträffa. Hon växer upp i en nederländsk lantbrukarfamilj som tillhör den strikt kalvinistiska och konservativa nederländska reformerta kyrkan. Föräldrarnas oförmåga att hantera sorg drabbar barnen på olika sätt, men för Jas tar det sig uttryck på flera sätt: bland annat genom att hennes fantasi och vanföreställningar får fritt utlopp.

Vi tänker att det finns jättemycket att diskutera kring den här romanen och att de ibland rätt hemska (och obehagliga) upplevelserna som skildras kan behöva ventileras. Är det kanske till och med ett av bokens budskap? Prata med varandra!

Marieke Lucas Rijneveld
Foto: Wikipeda

Marieke Lucas Rijneveld föddes 1991 i södra Nederländerna och bor idag i Utrecht. Hen identifierar sig själv som icke-binär och har lagt till namnet Lucas i vuxen ålder. Hen debuterade med en diktsamling 2015 och gav ut Obehaget om kvällarna när hen bara var 28 år. Den hyllades stort i hemlandet och har sedan översatts till ett stort antal språk. 2020 tilldelades bokens engelska översättning ett av världens absolut mest prestigefyllda priser för översatt skönlitteratur, Booker International Prize. Vår svenska översättning gavs ut i januari 2021 och har mötts av ett oerhört positivt mottagande i svensk press.

Läs mer om boken härHär följer ett par uppslag till frågor som ni kan ha med i era diskussioner om boken.

Citat – Finns det något citat ur boken som ni särskilt uppskattade? Det kan vara en bra inledning på diskussionerna!

BerättarenHur ser ni på Jas som berättare? Hur hade romanen varit om den till exempel berättats i tredje person istället?

Miljön – Boken utspelas på en bondgård i södra Nederländerna i en strikt kristen miljö. Vad lärde ni er om miljön? Känns den främmande eller skulle det lika gärna kunnat vara i Sverige?

Språket – Marieke Lucas Rijneveld har blivit hyllad för sitt språk. Hens brutala metaforer och kontrollerade språk är något som ofta nämns. Vad säger ni om språket och metaforerna?

FöräldrarnaFöräldrarna hanterar Matthies död på väldigt olika sätt. Mamman blir passiv och tyst, medan pappan blir aggressiv och handgriplig. Hur faller sympatierna för dem? Förstår man deras beteenden? Hur påverkar deras respektive sorgeprocess barnen?

Jas jackaEfter att Matthies dör vägrar Jas ta av sig jackan. Den blir smutsigare och smutsigare. Fickorna fylls med fler och fler saker. Hur ser ni på Jas fixering vid jackan och allmänna skräck för att låta något komma in eller ut ur kroppen? Vad handlar det om?

Judarna i källaren – Hur ska man förstå Jas övertygelse om att det bor judar i familjens källare och hennes fantasier om Hitler? 

»Andra sidan« – Vad tror ni att andra sidan är för plats? Är det en faktisk plats eller symboliserar den något annat?

Slutet Hur läser ni slutet? TV4:s bokrecensent Jenny Lind älskade slutet och talade i sin recension om att det talas för lite om bra slut i böcker – håller ni med henne?


Vi blir såklart glada om ni taggar oss på Instagram om ni lägger upp bilder från er bokcirkel! Använd @bokforlaget_tranan och #obehagetomkvällarna


E-posta den här sidan till din cirkel

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

  • Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

    Obehaget om kvällarna

    mars 2022
    Nyheter
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0