Enrique Vila-Matas


Bartleby & Co.


Roman    Översatt från spanska av Yvonne Blank
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

»Jag skulle helst slippa«, svarar kontoristen Bartleby i Herman Melvilles novell gång på gång när han blir uppmanad att utföra arbetsuppgifter. Bartleby & Co är en vindlande exposé över de författare i litteraturhistorien som likt Bartleby bestämt sig för att säga Nej. Romanens protagonist är en puckelryggig man i Barcelona, även han kontorist, som efter att i ung ålder ha givit ut en kortroman om kärlekens omöjlighet avslutat sitt författarskap. Men nu påbörjar han en serie fotnoter utan huvudtext om sina likar: Robert Musil, Arthur Rimbaud, JD Salinger, Melville själv och andra författare som slutat skriva. Läsaren förs in i en labyrint utan mitt där det går att höra ett »ljudlöst vrål«. Det handlar om de som vänt sig bort, och om vad deras tystnad säger.

Bartleby & Co är en av Enrique Vila-Matas mest uppskattade böcker. Han har givit ut över tjugo romaner och anses vara en av den spanskspråkiga världens största författare och finns alltid med högt upp på vadslagsningsfirmornas listor över möjliga nobelpristagare.

Enrique Vila-Matas är född 1948 i Barcelona, där han fortfarande bor. Han debuterade 1973, och är idag en internationellt uppmärksammad författare som översatts till över trettio språk. I sitt skrivande blandar Vila-Matas ofta fiktion, essä och biografi. Han driver bloggen El ayudante de Vilnius och är en av grundarna till Finnegans-orden, vars medlemmar varje år samlas för att delta i Bloomsday i Dublin. Andra titlar av Enrique Vila-Matas på Bokförlaget Tranan: Dublinesk (2013)

»En av världens viktigaste författare.«

La Repubblica

 


Inbunden    205 sidor  
ISBN: 9789187179563
Utgivningsdatum: 2014-10-23
Författarens hemland: Spanien
Region: Europa
Formgivare: My Hellsten
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0