Equipo Plantel och Mikel Casal


Vad är en diktatur?


Barnbok    Översatt från spanska av Annakarin Thorburn
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

I lager

Vad händer med ett land när en person bestämmer allt? Hur skulle det kännas att bo på en sådan plats?

Vad är en diktatur? publicerades första gången i Spanien 1977 och har nu uppdaterats med färgstarka, grafiska illustrationer av den spanske illustratören Mikel Casal. Boken skrevs av ett anonymt kollektiv lärare  just efter diktatorn Francisco Francos död, när landet började sin resa mot demokrati. De var övertygade, som de spanska förläggarna uttrycker det, att: “Barn är intresserade av samma saker som vuxna är intresserade av. Vi måste förklara saker för dem, även om det kräver ansträngning.”

I ett fiktivt land visar en fiktiv ledare i dråpliga scener upp alla de drag som kännetecknar en diktator, från lismandet för folket till inskränkta rättigheter och fängslande av oppositionella. Till slut tröttnar folket och reser sig. Även om vi idag läser boken med ett leende skulle den här boken aldrig vara möjlig om vi levde i en diktatur, så vi får inte bli alltför bekväma. Despotiska och totalitära regimer är en verklighet i allt för många länder.

Vad är en diktatur? är en strålande introduktion till vad en diktatur är och om behovet av demokrati, för läsare av alla åldrar. Boken innehåller ett uppslag med diskussionsfrågor.

EQUIPO PLANTEL var ett kollektiv författare i 20-årsåldern som på 1970-talet möttes över ett köksbord för att skriva böcker. Tillsammans skrev de fyra böcker i en serie som de kallade för Böcker för morgondagen. Trots att det gått nästan 50 år sedan dess har författarna valt att förbli anonyma.

MIKEL CASAL (1965) är illustratör och hans karikatyrer dyker upp i tidningar och magasin världen över. Han växte själv upp under Francos diktatur, och även om han inte minns mycket av det så minns han att det fanns en sorgsenhet i luften omkring honom. När han inte illustrerar tycker Mikel mest om att surfa tillsammans med sin son.

Pressröster

»Det är en bok som passar för högläsning och diskussioner om makt och vem som får bestämma.«
Annica Andersson i BTJ 2023-07-19

Kartonnage    48 sidor  
ISBN: 978-91-89751-02-6
Utgivningsdatum: 2023-05-24
Utgivningsserie: Trasten
Författarens hemland: Spanien
Region: Europa
Utgivningskatalog: Sommar 2023

Ladda ned vårt Boksamtal – frågor och arbetsmaterial kring boken som är fritt att använda i förskola, skola eller på bibliotek.
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0