Yoko Tawada


Spridda över jordklotet


Roman    Översatt från japanska av Vibeke Emond
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort eller faktura

I en inte alltför avlägsen framtid har Japan försvunnit under havets yta och koms bara ihåg som »Sushilandet«. Huvudpersonen Hiruko har klimat-flytt till Skandinavien – stora delar av romanen utspelas i Danmark och Sverige – och tror sig vara den sista kvarvarande japanen i världen. Hon sörjer att inte få prata sitt modersmål med någon, men har istället uppfunnit ett eget: panska (för pan-skandinaviska). 

I sitt sökande efter andra japansktalande stöter Hiruko på ett helt gäng nya vänner: den danske lingvisten Knut som intresserar sig för Hirukos påhittade språk, indiern Akash som ibland är kvinna och ibland man, Nanook från Grönland som ofta tas för att vara japan, och så Nora som jobbar på Karl Marx-museet i Trier. Till­sammans ger de sig ut på jakt efter en mystisk figur som enligt vad de fått höra också är från Japan. Spridda över jordklotet är en charmig och underhållande klimatdystopi som för tankarna till en modern, japansk Alice i Underlandet.

YOKO TAWADA föddes i Tokyo 1960 men bor sedan 80-talet i Tyskland. Hon skriver på både japanska och tyska och har tilldelats flera av de båda ländernas största litteraturpriser. Vi har tidigare givit ut En isbjörns memo­arer (2019) och Sändebudet (2020), för vilken hon till­delades National Book Award för årets översatta roman i USA.

VIBEKE EMOND är en av Sveriges mest ansedda översättare från japanska. Hon har översatt flera av de främsta samtids­författarna, men också äldre japansk lyrik.


Inbunden    ISBN: 978-91-89814-04-2
Utgivningsdatum: 2023-10-24
Författarens hemland: Japan, Tyskland
Region: Asien
Formgivare: Heike Schüssler
Utgivningskatalog: Höst 2023

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2023-10-28
Högupplöst omslag: Ladda ned
Pressfoto: Ladda ned (© Nina Subin)
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0