Ananda Devi


Eva ur spillrorna


Roman    Översatt från franska av Maja Thrane
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

Evas liv är i spillror. Hon lever i den fattiga förorten Troumaron utanför Mauritius huvudstad Port Louis, där hon tidigt fick lära sig att andra ser hennes kropp som en handelsvara. Här har textilfabriken där kvinnorna arbetade lagts ned, och männen försöker återvinna sin auktoritet genom att dricka.  Här – en evighet från paradisstränderna – är de unga utlämnade åt sig själva. Poeten Sad, rebellen Clélio, den ambitiösa Savita: alla bär de på drömmar, och alla vill de rädda Eva – men för de fyra vännerna framstår den spiral av våld och hämnd de dragits in i som omöjlig att ta sig ur.

Ananda Devis Eva ur spillrorna är en omskakande och dramatisk roman om fyra vänner som berövats såväl barndom som framtid, framberättad på ett språk som är lika sparsmakat som det är vackert.

Ananda Devi föddes 1957 på ön Mauritius utanför Afrikas östkust, ett land präglat av sin våldsamma koloniala historia och med en stor mångfald av etniska, kulturella och ­språkliga identiteter. Devi kommer från en indiskättad familj men skriver huvudsakligen på franska, ibland med inslag av kreolska. Hon har ett  tjugotal böcker bakom sig, såväl romaner som novell- och diktsamlingar.

Eva ur spillrorna blev en stor framgång när den gavs ut i Frankrike och tilldelades ett flertal priser, bland annat det prestigefyllda Prix des cinq continents de la franco­phonie. Romanen har också filmatiserats.

Maja Thrane är författare, översättare och litteraturkritiker.

Provläs-Eva-ur-spillrorna

Pressröster

»Vi har berikats med ett ytterst väsentligt författarskap.«
Ragnar Strömberg i Göteborgs-Posten 2020-08-13
»Jag vill citera hela boken, nöja mig med att skriva: Läs den. Att ni bara skulle behöva lita på mitt omdöme. Betyg: 10/10«
Robert Myhreld i dagensbok.com 2020-03-19
»Det handlar om ett betydande författarskap … Romanen Eva ur spillrorna är, för att säga något i kritikersammanhang banalt, den bästa roman jag läst på länge.«
Kaj Schueler i Svenska Dagbladet 2020-03-08

Inbunden    192 sidor  
ISBN: 978-91-88253-91-0
Utgivningsdatum: 2020-03-05
Författarens hemland: Mauritius
Region: Afrika, Europa
Formgivare: Lisa Benk
Utgivningskatalog: Vår 2020

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2020-03-07
Högupplöst omslag: Ladda ned
Pressfoto: Ladda ned (© Umar Timol)
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0