Scholastique Mukasonga


Madonnan vid Nilen


Roman    Översatt från franska av Maria Björkman
Går ej att köpa för tillfället

Madonnan vid Nilen är en dramatisk historia som utspelas på en flickskola i de rwandiska bergen 1973. Skolan – med det koloniala namnet Notre-Dame du Nil – delar namn med en staty av Jungfru Maria som står vid Nilens källa i närheten. På internatskolan kommer det stora flertalet elever från majoritetsfolket hutu och de övre samhällsskikten i det självständiga Rwanda, men genom två av dem, Virginia och Veronica, närmar sig Mukasonga vad det innebar att vara tutsi i en hutudominerad skol­miljö – utsatthet, förtäckta hotelser och trakasserier, inte minst när Gloriosa, som är dotter till en hutuminister, är i närheten.

När Gloriosa vid en utflykt till statyn får för sig att madonnans raka, lilla näsa är en typisk tutsi-­näsa och bestämmer sig för att åtgärda detta, tar berättelsen en tragisk vändning, som också kan läsas som ett förspel till det  som komma skulle. Med sitt giftiga tal om tutsierna som »parasiter«, »orena« och »avfall« visar Mukasonga hur viktigt språkbruket är och att folkmordet inte upstod ur ett vakum.

Scholastique Mukasonga är född i Rwanda, där hon levde fram till 1992, då hon flyttade till Frankrike och på så vis undkom den stora katastrof som drabbade många i hennes familj och släkt två år senare. Madonnan vid Nilen från 2012 är hennes debutroman. För den prisades hon med det prestige­fyllda Renaudot-priset i Frankrike.

»Mukasongas mästerverk.«
New York Review of Books


Inbunden    ISBN: 9789189175082
Utgivningsdatum: 2020-11-17
Författarens hemland: Frankrike, Rwanda
Region: Afrika
Formgivare: Kerstin Hanson
Utgivningskatalog: Höst 2020

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2020-11-21
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0
X