Dulce Maria Cardoso


Återvändarna


Roman    Översatt från portugisiska av Irene Anderberg
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

Available Options

Inbunden bok
E-bok (epub)

Luanda, 1974. Rui är femton år. Han har levt i Angola hela sitt liv och har aldrig besökt sina föräldrars hemland Portugal. Men när det portugisiska kolonialväldet faller samman måste familjen – i likhet med tusentals andra – snabbt lämna landet. I tumultet får Rui se sin far bli bortförd på ett lastbilsflak av angolanska rebeller. 

Väl i Portugal blir familjen inhyst i ett femstjärnigt hotell i en fashionabel förort till Lissabon. Men det palatslika hotellet visar sig snart utgöra en skarp kontrast till den verklighet som möter återvändarna, för i Portugal är de allt annat än välkomna. Rui, som hela livet fått höra av sin far att han står över de svarta angolanerna, får nu uppleva att själv bli sedd som mindre värd. Och samtidigt som han behöver anpassa sig till sin nya tillvaro försöker han få klarhet i vad som hänt hans pappa. 

Genom Ruis rasande, pubertala röst skildrar Återvändarna en inte så uppmärksammad aspekt av den omvälvande tiden kring de afrikanska koloniernas frigörelse. 

Dulce Maria Cardoso (född 1964) är själv uppvuxen i Angola och en »retornado«, som åter­vändarna kallas i Portugal. Hon är utbildad advokat och har skrivit ett flertal prisbelönta böcker.

Irene Anderberg har översatt lusofon litteratur under flera decennier, bland annat Mia Couto och José Eduardo Agualusa.


Inbunden    300 sidor  
ISBN: 978-91-88903-14-3
Utgivningsdatum: 2022-11-02
Författarens hemland: Angola, Portugal
Region: Afrika, Europa
Formgivare: Lisa Benk
Utgivningskatalog: Höst 2022

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2022-11-12
Högupplöst omslag: Ladda ned
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0