José Eduardo Agualusa


Sällskapet för ofrivilliga drömmare


Roman    Översatt från portugisiska av Irene Anderberg
Går ej att köpa för tillfället

Sällskapet för ofrivilliga dröm­mare är en vindlande surrealistisk och tempofylld roman om den angolanska samtidshistorien och om de ungas protest mot den gamla tidens kvalevande auktoriteter. Och inte minst om att våga drömma.

En dag när jour­nalisten Daniel Benchimol simmar i havet hittar han en vattentät kamera. Han förstår efter ett tag att kameran tillhör den kända konstnären Moira från Moçambique, som uppmärksammats för en serie fotografier som hon påstår avbildar hennes drömmar. När han framkallar bilderna inser han att Moira också är kvinnan han sett i sina egna drömmar den senaste tiden.

Samtidigt möter vi Karinguiri, Daniels dotter, som tillhör ett annat slags drömmare: Angolas unga generation som drömmer om en fram­tid som inte bara är en upprepning av den gamla ordningen. Efter att ha deltagit i en demonstration under en av presidentens presskonferenser grips hon tillsammans med fem and­ra demonstranter. Gruppen – som har en verklig förlaga – börjar hunger­strejka i häktet och drar ovälkommen uppmärksamhet till landet från hela världen. Den unga generationens röster blir äntligen hörda.

José Eduardo Agualusa är född och uppväxt i Angola och är en av den portugisiskspråkiga litteraturens klarast lysande stjärnor.

»Utan tvekan en av de viktigaste portugisiskspråkiga författarna i sin generation.« António Lobo Antunes


Inbunden    ISBN: 9789189175044
Utgivningsdatum: 2020-10-22
Författarens hemland: Angola
Region: Afrika
Formgivare: Sara R. Acedo
Utgivningskatalog: Höst 2020

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2020-10-31
Högupplöst omslag: Ladda ned
Pressfoto: Ladda ned (© Rosa Cunha)
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0
X