Den 28 september är det dags för årets stora litteraturevenemang – Bokmässan i Göteborg! I år har vi en helt ny monter och får besök av tre författare: Joshua Cohen (Netanyahus), som ingår i årets tema Judisk Kultur, Jeferson Tenório (Hudens avigsida) från Brasilien och José Eduardo Agualusa (Sällskapet för ofrivilliga drömmare) från Angola. De kommer alla att signera böcker i vår monter.

Besök oss i monter B04:21, mitt i smeten i den stora B-hallen. Nytt för i år är också att vårt barnboksförlag Trasten är med. 
Hitta vår monter på Bokmässans webb

Se vårt program dag för dag här nedan.

 

TORSDAG 29/9

Jeferson Tenório15.30-15.50 Joshua Cohen
Cohen & Khemiri. Två av de mest uppmärksammade och angelägna romanförfattarna av idag, ­Joshua Cohen (Netanyahus) och Jonas Hassen Khemiri (Systrarna), möts i ett samtal modererat av Cohens översättare Gabriel Itkes-Sznap.
Monter: Judisk Kultur, C02:02
Se mer på bokmassan.se

15:30–16:00 Jeferson Tenório
Jeferson Tenório signerar sin bok Hudens avigsida i Tranans monter.
Monter: Tranan, B04:21 

FREDAG 30/9

José Eduardo Agualusa10.00-10.45 José Eduardo Agualusa
Att ge röst åt de fördrivna. Författarna Irena Brežná (Slovakien/Schweiz), Nasia Dionysiou (Cypern), José Eduardo Agualusa (Angola) och Catherine Pineur (Belgien) skildrar flykt, ­fördrivning och mottagande och möts här för att diskutera en av vår tids största humanitära utmaningar. Programledare: Henrik C. Enbohm
Scen: R1 (Seminariebiljett krävs)
Se mer på bokmassan.se

11:00–11:45 Joshua Cohen
Gamla källors lockelse. Hur påverkas modern judisk litteratur av klassiska texter som Bibeln, ­Talmud och böneböckerna siddurim? Har de en hämmande inverkan på den ­samtida ­litteraturen? Måste dagens judiska och hebreiska litteratur stå i ­dialog med dessa gamla urkällor? Ett samtal mellan den judisk-­amerikanska ­författaren ­Joshua Cohen, 2022 års Pulitzer-pristagare i skönlitteratur, och den ­israelisk-amerikanska författaren Ruby Namdar, som 2014 tilldelades ­Sapirpriset, ett av Israels mest prestigefyllda litterära priser. Programledare: Natalie Lantz
Scen: F1 (Seminariekort krävs)
Se mer på bokmassan.se

15:30–16:00 José Eduardo Agualusa
José Eduardo Agualusa signerar sin bok Sällskapet för ofrivilliga drömmare i Tranans monter.
Monter: Tranan, B04:21

16:30–16:50 José Eduardo Agualusa
Möt ett av den nutida afrikanska litteraturens stora namn: José Eduardo Agualusa från Angola. En lysande skildrare av sitt lands historia, flerfaldigt prisbelönad. Han blandar gärna verklighet och dröm i sina verk, och i sin senaste roman översatt till svenska, “Sällskapet för ofrivilliga drömmare”, understryker han vikten av att ägna sig åt drömmar för att skapa nya utopier. Moderator: Birgitta Wallin
Scen: Aftonbladet, B07:40
Se mer på bokmassan.se

17:00–17:20 Jeferson Tenório
Hur leva när rasismens spöke tränger in i alla relationer? Samtal med den brasilianska författaren Jeferson Tenório (f. 1977) om hans bok Hudens avigsida. En far har dödats vid ett polisingripande, sonen försöker återskapa hans historia. En stark skildring av rasismen i det brasilianska samhället, som blivit en stor publik- och kritikerframgång. Moderator: Balsam Karam, författare.
Scen: Aftonbladet, B07:40
Se mer på bokmassan.se

LÖRDAG 30/9

Josua Cohen11:00–11:30 Prisutdelning av Peter Pan-priset för Monsteriet (Trasten)
I en tid då krig och pandemier lätt stänger in oss i rädslor och oro, påminner oss årets vinnare av Peter Pan-priset om fantasins kraft. junaida, skaparen av vinnar­boken Monsteriet, vill få läsaren att röra sig utanför gränsen mellan ­fantasi och verklighet. Hur arbetar han för att uppnå det? Expert på japansk barnlitteratur, Yukiko Hiromatsu, samtalar med Mariko Takahashi, som översatt junaidas verk till svenska, och Helena Bergendahl, illustratör och före detta styrelsemedlem IBBY Sverige.
Scen: R2 (Seminariekort krävs)
Se mer på bokmassan.se

11:00–11:45 Jeferson Tenório
Rasismens konsekvenser. Brasilianske Jeferson Tenório är en del av en våg som de senaste åren har satt den afro-brasilianska erfarenheten under lupp. I sin roman Hudens avigsida går han till botten med den strukturella rasism som genomsyrar Brasilien genom en berättelse om en ung man vars far dödats i ett polisingripande. Efter succén med Stöld fortsätter Ann-Helén Laestadius att skildra samernas liv och utsatthet i ­romanen Straff, där fem barn tas från sina familjer och tvingas gå på nomad­skolan. Ett samtal om hur rasism och diskriminering drabbar individer och ­familjer, och får konsekvenser över flera generationer. Programledare: Isatou Aysha Jones
Scen: G3:3 (Seminariekort krävs)
Se mer på bokmassan.se

12:00–12:30 Joshua Cohen
En roman om judiskt-amerikanskt familjeliv? En satir över den amerikanska universitetsvärlden? Eller är det en föreläsning om sionismens framväxt och bakgrunden till vad som blivit av Israel? Den amerikanske författaren Joshua Cohens Pultizerprisbelönade Netanyahus är en vild och hejdlöst rolig roman som bygger på en anekdot om Benzion Netanyahu, far till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som författaren fick berättad för sig av den legendariske litteraturkritikern Harold Bloom. Programledare: Malin Ullgren
Scen: F1 (Seminariekort krävs)
Se mer på bokmassan.se

14:00–14:30 Joshua Cohen
Bortom Portnoys besvär. Den amerikanske författaren Philip Roth var, precis som kollegorna Joseph Heller och J.D Salinger, inflytelserik och kontroversiell. Han undersökte sin egen identitet genom skrivandet och omformade amerikansk litteratur. Vad ­brottas samtida amerikanska författare som Judy Batalion, Joshua Cohen och Dani Shapiro med? Är frågor om judisk identitet, både den privata och kollektiva, en del av deras författarskap? Programledare: Elisabeth Åsbrink
Scen: F1 (Seminariekort krävs)
Se mer på bokmassan.se

15:30–16:00 Joshua Cohen
Joshua Cohen signerar sin bok Netanyahus i Tranans monter. 
Monter: Tranan, B04:21

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

 • Netanyahus

  september 2023
  Angelägna böcker
 • Hudens avigsida

  augusti 2023
  Angelägna böcker
 • Sällskapet för ofrivilliga drömmare

  oktober 2020
  Nyheter
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0