Friedrich Christian Delius


Mitt år som mördare


Roman    Översatt från tyska av Jan Erik Bornlid
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

Slut i lager

En dag i december 1968 hör en ung litteraturstudent på radio att en nazistdomare till slut blivit frikänd i rätt­en. Radiorösten verkar tala direkt till studenten – och redan under nyhetssändningen bestämmer han sig för att mörda domaren. Han har insett att detta är mannen som utverkade dödsdomen mot en av hans bästa vänners far, Georg Groscurth, som var Rudolf Hess livläkare och samtidigt verksam i motståndsrörelsen tillsammans med bland annat Robert Havemann. Groscurths änka hamnar efter 1945 mellan det kalla krigets fronter. Att en tidigare nazist kommer undan medan änkan till ett av dennes offer snärjs i en kedja av rättsskandaler uppmanar till hämnd. Utan hänsyn till studierna, till pacifistiska ideal eller sin flickvän sätter studenten steg för steg sin plan i verket.

Mitt år som mördare är en generationsroman som förenar det fiktivt självbiografiska med levande samtidshistoria. Friedrich Christian Delius tar upp kampen mot den farli­ga historieglömskan, och skriver med självinsikt om hur ideal som förskjuts i rättvisans namn kan ge upphov till ödesdigra villfarelser.

Friedrich Christian Delius föddes i Rom 1943, och växte upp i Hessen i västra Tyskland. Han debuterade redan i mitten av 1960-talet som poet, men har från och med 1980 framför allt ägnat sig åt romankonsten. År 2011 erhöll han Georg Büchner-priset, det mest prestigefyllda litterära priset inom det tyska språkområdet.

Bokförlaget Tranan har tidigare givit ut romanerna Söndagen då jag blev världsmästare (2006) och Porträtt av modern som ung (2009).

Recensioner:
Östgötacorrespondenten
Svenska Dagbladet
Sydsvenskan
Helsingborgs Dagblad

 


Inbunden    319 sidor  
ISBN: 9789186307776
Utgivningsdatum: 2013-02-21
Författarens hemland: Tyskland
Region: Europa
Formgivare: Håkan Liljemärker
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0