Ambai


Flod


Novellsamling    Översatt från engelska, tamil av Birgitta Wallin
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

I lager

Med sina noveller har Ambai skapat sig en alldeles egen plats i dagens mångstämmiga indiska litteratur. Hon skriver på tamil och är en av de ledande sydindiska författarna. Flod är Ambais första bok på svenska.

Samlingens tio berättelser utspelar sig i södra Indien. Mat och musik har en framträdande roll i den värld Ambai beskriver. Bokens hjältinnor tillhör olika generationer och deras längtan efter frihet är lika stark som drömmen om kärleken.

Någon tar sitt första djärva dopp i floden.

En flicka hamnar plötsligt i puberteten och inget blir som förr.

En äldre kvinna försöker släppa taget om matlagningen och lämna köket, den enda plats hon kunnat råda över.

En ung kvinna studerar klassisk sång hos en mästare. Hon är en av hans bästa elever, men när hon gift sig får hon inte uppträda.

Under en till synes stillsam yta pågår hela tiden ett uppror, där revolten riktas mot konserverande könsroller och livsmönster som stänger in. Med stor insikt och sinnlighet skildrar Ambai olika kvinnor på väg.

Ambai föddes 1944 i Tamil Nadu i södra Indien. Hon har skrivit fyra novellsamlingar och tre pjäser, och hör till de främsta tamilska författarna idag. Som forskare har hon också publicerat flera intervjuböcker med indiska kvinnliga sångerskor, dansare och målare. Ambai lever sedan länge i Bombay där hon byggt upp ett dokumentationscenter kring kvinnors historia och kultur.

”Ambai är en novellist av yppersta klass. […] Samhälls- och traditionskritiken är uppenbar, men Ambai låter också berättelserna forma sin egen magi. De öden hon skriver om bär en idé, men de växer till gestalter som höjer sig över tid och rum.” – Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet


Inbunden    157 sidor  
ISBN: 9789185133932
Utgivningsdatum: 2008-09-26
Författarens hemland: Indien
Region: Asien
Formgivare: Jenny Franke
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0