Tranans bokcirkel

Välkommen till Tranans bokcirkel! Det är något alldeles speciellt som händer med läsupplevelsen när man delar den med andra, och vi vet att ni är många som redan läser våra böcker i era cirklar. På den här sidan samlar vi lite förslag på böcker ur vår utgivning som vi tycker passar extra bra som bokcirkelböcker. Vi har också generösa erbjudanden, underlag till samtalen och lite tips för dig som är redo att dra igång en bokcirkel!

Tranans bokcirkel på Facebook

Tips! Vi har skapat en grupp på Facebook där vi diskuterar utvalda böcker ur vår utgivning tillsammans med er. Gå med genom att klicka på knappen nedan (Obs! Det krävs ett konto på Facebook för att vara med.)

Bokcirkelfrågor

Klicka på en bok för att hitta samtalsfrågor till böckerna och fördjupning. Vi fyller på med nya böcker efterhand.

Edwidge Danticat – Att skörda ben

Gå till bokcirkelsidan
Nora Ikstena – Modersmjölken

Gå till bokcirkelsidan

 

Marieke Lucas Rijneveld – Obehaget om kvällarna

Gå till bokcirkelsidan
Jamaica Kincaid – Annie John

Gå till bokcirkelsidan
Scholastique Mukasonga – Madonnan vid Nilen

Gå till bokcirkelsidan
Akwaeke Emezi – Sötvatten

Gå till bokcirkelsidan

Det finns många olika sätt att ha bokcirklar

Kanske är ni ett gäng där ni turas om att bestämma vilken bok ni ska läsa, eller så röstar ni fram det. Kanske känner ni varandra sedan innan eller så har ni sökt upp en bokcirkel genom ett gemensamt intresse? T.ex. på sociala medier, i en bokhandel eller på ett bibliotek. Ni kanske vill fokusera på ett visst tema eller genre? Eller så vill ni hålla det så öppet som möjligt.

Om man vill strukturera upp samtalet kan man bestämma att varje deltagare tar med sig ett citat som man fastnade för, eller en diskussionsfråga kring ett ämne eller en händelse i berättelsen. Det kan också vara bra att förbereda sig genom att läsa på lite om författaren. Under träffen kan man gå ett varv i gruppen där var och en får presentera sitt samtalsämne och sedan avsluta genom att hålla en mer öppen diskussion.

Vill ni sänka kraven och träffas mer förutsättningslöst i er bokcirkel? Då kan ni utse en ledare som väljer ut några citat eller sidor ur romanen (eller varför inte en novell eller dikt?) för diskussion. Under träffen kan ledaren högläsa de valda styckena och gruppen kan gemensamt reflektera över innehållet: Vilka känslor väcker texten? Vad associerar ni till? Att närläsa kortare texter tillsammans i dialog kan skapa en öppenhet kring tolkningen där just samtalet står i fokus, utan krav på att alla måste ha läst hela boken innan och förberett sig.

Föredrar du att skriva och chatta istället? Bli medlem i bokcirklar.se, där kan du träffa helt nya människor att bokcirkla med. Eller starta en sluten Facebook-grupp med dina bokcirkelvänner där ni kan diskutera böckerna ni läser.

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0