Den vietnamesiske poeten Mai Van Phan belönades med Cikadapriset 2017 och har nu givits ut i Tranans Cikadaserie, för vi presenterar östasiatiska poeter som fått ta emot Cikadapriset.

Priset instiftades 2004 med anledning 100-årsfirandet av den svenske nobelpristagaren Harry Martinsons födelse och finansieras av Svenska institutet. Inspiration till prisets namn har kommit från Martinsons diktsamling Cikada, som publicerades 1953. Att priset riktar sig till just östasiatiska diktare beror dels på Harry Martinsons stora intresse för denna del av världen, dels på en ambition att lyfta fram den rika poesi som finns där. Tranan har tidigare givit ut den japanske poeten So Sakons Ryggsim mot dödsriket.

Mai Van Phan är en folkkär vietnamesisk poet, född 1955 i byn Ninh Binh vid Röda flodens delta. Hans diktning är rik på influenser och varierad både till både form och innehåll; den är ömsom saklig och berättande, ömsom lyrisk och drömsk, inte sällan med smått absurda inslag.

Mai Van Phan har givit ut fjorton diktsamlingar och är översatt till tjugofem språk. Ett par av hans dikter finns sedan tidigare på svenska i antologin Till: igår – tolv vietnamesiska poeter (Tranan 2009).

Höstens hastighet innehåller ett större urval av hans dikter, i tolkning till svenska av Erik Bergqvist och Maja Thrane, som även skrivit förord till utgåvan.

I en första recension skriver BTJ:s Kristoffer Flensmark: »Mai Van Phâns synnerligen vackert klingande, omsorgsfullt författade och tillgängliga diktning som fokuseras på det stora i det lilla, kan rekommenderas för genrekonnässörer såväl som poesinoviser.«

I februari 2018 var Mai Van Phan Månadens diktare i P1 och SR skrev om hans tidiga poesi att den:

“ligger nära traditionen, men senare års diktning röjer västerländskt inflytande: Ted Hughes, Octavio Paz och Tranströmer är några poeter Mai Van Phan själv framhållit som viktiga.

Många av hans dikter är allegorier över den vietnamesiska vardagens absurda villkor. Men lika ofta vänder sig denne poet bort från politiken och in mot vardagens, naturens och kärlekens gåtfulla, inte sällan buddhistiskt färgade, sammanhang.”

____________

  • Klicka här för att höra Erik Bergqvist läsa en av Mai Van Phans dikter

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

  • Höstens hastighet

    november 2017
    Okategoriserad
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0