Scholastique Mukasonga


Inyenzi eller kackerlackorna


Memoar    Översatt från franska av Maria Björkman
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

Available Options

Inbunden bok
E-bok (epub)

Inyenzi eller Kackerlackorna är den rwandiska författaren Scholastique Mukasongas självbiografiska berättelse om tiden som ledde fram till folkmordet på tutsierna 1994. Själv kallar hon boken för en grav av papper: häri vilar minnet av de trettiosju släktingar som hon förlorade under folkmordet och av dem som hon växte upp med, gick i skolan med, levde pa flykt med – av alla de närmare en miljon människor som mördades och som av sina banemän reducerades till kackerlackor, inyenzi. Själv valdes hon ut att överleva – och att berätta för världen om det ofattbara.

EN AV DE 50 BÄSTA MEMOARERNA DE SENASTE 50 ÅREN The New York Times

Scholastique Mukasonga föddes 1956 i sydvästra Rwanda men växte upp som landsflykting först i Nyamata i östra Rwanda och senare i grannlandet Burundi. 1992 flyttade hon till Frankrike, där hon fortfarande bor. Hon debuterade 2006 med den här boken och har sedan dess givit ut över tio böcker och tilldelats ett flertal litterära priser, bland annat Prix Renaudot och Simone de Beauvoir-priset. På svenska finns sedan tidigare hennes böcker Barfotakvinnan (2022) och Madonnan vid Nilen (2020).

Maria Björkman är översättare från franska och har utöver Mukasongas tidigare böcker översatt en lång rad framstående fransktalande författare, som Annie Ernaux och Nina Bouraoui.


Inbunden    198 sidor  
ISBN: 978-91-89814-22-6
Utgivningsdatum: 2024-03-19
Författarens hemland: Frankrike, Rwanda
Region: Afrika
Formgivare: Kerstin Hanson
Utgivningskatalog: Vår 2024

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2024-04-06
Högupplöst omslag: Ladda ned
Pressfoto: Ladda ned (© Catherine Hélie/Gallimard)
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0