José Saramago


Kain


Roman    Översatt från portugisiska av Hans Berggren
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

Slut i lager

Kain mördade sin bror Abel och dömdes av Herren att vandra ensam och vilsen i världen. Historien är välkänd, men aldrig har den berättats som här. I sin sista roman gör José Saramago på sitt oefterhärmliga vis historiens första mördare till en antihjälte med en osviklig förmåga att dyka upp på rätt plats vid rätt tidpunkt. På sina vandringar får den upproriske Kain vara med om det mesta: han råkar befinna sig på Moria berg just när Abraham ska offra sin son Isak, han får se Babels torn förstöras och Sodom och Gomorra utplånas, han ser på nära håll hur Job får utstå Herrens prövningar. Varje gång förundras han av Guds känslokalla och godtyckliga handlande, och varje gång konfronterar han honom.

Kain är en provocerande och mörkt humoristisk omskriv­ ning av Gamla Testamentet. Liksom i Evangeliet enligt Jesus Kristus (1991), där Nya Testamentet gavs en liknande behandling, ger Saramagos blick och berättarförmåga nytt liv och ny innebörd åt de gamla historierna.

Portugisen José Saramago (1922-2010) gav under sin livstid ut ett trettiotal verk. Av de tretton böcker som finns översatta till svenska är Blindheten (1995) och Dubbelgångaren (2002) några av de mest uppskattade. 1998 tilldelades Saramago nobel­ priset i litteratur. Kain blev hans sista roman.


Inbunden    185 sidor  
ISBN: 9789187179143
Utgivningsdatum: 2013-09-19
Författarens hemland: Portugal
Region: Europa
Formgivare: Victoria Bergmark
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0