Är din bokcirkel intresserad av att läsa Edwidge Danticats roman Att skörda ben? Boken finns nu i pocket och vi har tagit hjälp av deltagarna i Bokhandeln Laholms bokcirkel för att ta fram diskussionsfrågor till boken. På den här sidan delar vi med oss av deras frågor och tips, och så har vi ett generöst erbjudande åt er.

Bokhandeln Laholms bokcirkel har träffats i olika former i över tio år och var ovanligt överens om att det här var en fantastisk bok, en lagt bokhandlaren Diana Lavesson.

Deltagarnas viktigaste tips för en lyckad bokcirkeldiskussion är att skapa en ärlig och opretentiös stämning där alla vågar tycka till om böckerna, enligt bokhandlaren Diana Lavesson. »Ingen har fel, allt är möjligt«, är devisen. När de träffas följer de vanligtvis inte något särskilt frågeformulär utan talar fritt utifrån sina upplevelser av boken. För oss har de dock har valt ut ett par frågor som kom upp i diskussionen kring Att skörda ben som förhoppningsvis kan vara en hjälp på vägen

Tillbaka till startsidan för Tranans bokcirkel

Om boken

Att skörda ben utspelas i Dominikanska Republiken år 1939. Det är en historisk roman som behandlat en verklig historisk händelse, även om den såklart är dramatiserad och inte ska läsas som en faktabok. När författaren Edwidge Danticat, som är född i Haiti, läste på och senare besökte platsen för det som kallas för Persiljemassakern insåg hon hur lite hennes landsmän visste om händelsen, vilket föranledde henne att skriva den här romanen.

Romanen följer tjänsteflickan Amabelle, som i likhet med många av sina landsmän tagit sig från det fattiga Haiti över gränsen till Dominikanska republiken för att ta arbete. Hon arbetar i hushållet på en stor plantage, där hon har tät kontakt med den rika familj som äger gården. På plantagen arbetar också Sebastien, som blivit hennes pojkvän. Men när den dominikanske diktatorn Rafael Trujillo börjar hetsa sitt folk mot haitierna förändras snabbt stämningen på gården och arbetarna ser sig tvingade att fly tillbaka mot Haiti. I flykten uppstår stort tumult och Amabelle och Sebastien kommer ifrån varandra.

Edwidge Danticat (Foto © Lynn Savarese)
Edwidge Danticat (Foto © Lynn Savarese)

Edwidge Danticat föddes 1969 i Haiti men flyttade till USA som tolvåring. Hon debuterade 1994 och har sedan dess publicerat ett femtontal böcker i olika genrer. Hon är flerfaldigt prisbelönt för sitt skrivande, senast med det prestigefyllda Neustadt Prize som hon tilldelades 2017. Idén till Att skörda ben fick hon efter att ha besökt platsen för Persiljemassakern, på den dominikanska sidan av ön Hispaniola, och insett att händelsen i stort sett hade glömts bort av dem som levde där.

Att skörda ben är en dramatisk men samtidigt väldigt vacker skildring av vänner som blir fiender. Romanen skrevs 1999 men har förblivit läst och återutgiven och betraktas idag som en modern klassiker i den karibiska litteraturen.

Läs mer om boken härHär följer ett par uppslag till frågor som ni kan ha med i era diskussioner om boken.

Citat – Finns det något citat ur boken som ni särskilt uppskattade? Det kan vara en bra inledning på diskussionerna!

Författaren –Tycker ni att det är viktigt att känna till författarens bakgrund? Var Yukiko Dukes förord till hjälp för er förståelse för författaren?

Amabelle och Sebastien – Hur känner ni inför Amabelle och Sebastien? Förstår ni deras handlingar och motiv?

Titeln – Titeln Att skörda ben kan låta ruskig, men kan syfta på !era olika saker. Hur tänkte ni kring valet av titel?

Mellanspelen – Vad tycker ni att de kursiverade kapitlen bidrog med? Ger de en ökad förståelse för Amabelles tankar och handlingar?

Relevans – Skönlitteraturen rymmer många skildringar av flykt och konflikter. Tycker ni att den här berättelsen har något att säga om de konflikter som finns runtom i världen i dag?

Slutet – Vad tror ni om slutet? Hur ser framtiden ut för Amabelle och hennes dotter?


Tack till Bokhandeln Laholm för att ni delade med er av era diskussioner!

Vi blir såklart glada om ni taggar oss på Instagram om ni lägger upp bilder från er bokcirkel! Använd @bokforlaget_tranan och #attskördaben


E-posta den här sidan till din cirkel

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

  • Att skörda ben

    mars 2021
    Nyheter
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0