Jamaica Kincaids debutroman Annie John är en ypperlig bokcirkelbok i vårt tycke – en kort och lättillgänglig roman på under 200 sidor som innehåller så mycket att diskutera att den till och med varit föremål för akademiska avhandlingar. På den här sidan ger vi förslag på ingångar i samtalet, länkar till en del bra fördjupningstexter om boken – och som vanligt har vi ett generöst erbjudande om ni vill beställa boken till er cirkel.

Tillbaka till startsidan för Tranans bokcirkel

Jamaica Kincaid debuterade 1983 med en novellsamling, På flodens botten. Två år senare gav hon ut sin första roman, Annie John. Då hade texterna först publicerats kapitel för kapitel i tidskriften New Yorker, där Jamaica arbetade på den tiden.

Annie John handlar om flickan Annie, som har en lycklig och bekymmerslös barndom på den karibiska ön Antigua. Som tioåring är hennes favoritsysselsättning att se på när modern plockar fram minnen ur den gamla koffert som rymmer hela hennes liv. Men Annie är inte tio år för evigt. Hon förändras, hennes kropp förändras – allt förändras. Den kärlek och trygghet hon känt i moderns närhet blir sårig och övergår så småningom i motvilja och otrygghet.

På ett plan är romanen en klassisk uppväxtskildring om att växa upp och bli en individ och frigöra sig från sin mor. Men romanen innehåller så oerhört många andra lager också, vilket gör att den lämpar sig ovanligt väl för diskussion.

Annie John finns också som ljudbok! Läs mer här

Jamaica Kincaid som ung.

Jamaica Kincaid föddes 1949 som Elaine Potter Richardson och växte upp med sin mor och styvfar under fattiga förhållanden på den karibiska ön Antigua. Hennes uppväxt och skolgång präglades av att Antigua då fortfarande var en brittisk koloni, vilket hon också kritiskt beskriver i många av sina böcker. Därefter ter sig hennes liv smått otroligt: som sextonåring skickas hon av sin mor till New York för att jobba som au pair, tio år senare rör hon sig i hippa kretsar på Manhattan som fast anställd skribent på The New Yorker, ytterligare tio år senare är hon hyllad författare världen över. Namnet Jamaica Kincaid tog hon för att hon inte ville att modern skulle få reda på att hon skrev om henne.Här följer ett par uppslag till frågor som ni kan ha med i era diskussioner om boken.

Citat – Finns det något citat ur boken som ni särskilt uppskattade? Det kan vara en bra inledning på diskussionerna!

Annie – Vad tycker ni om Annie? Behöver man tycka om en romanperson för att uppskatta en roman?

Uppbrottet – När och varför tror ni att Annies förhållande till mamman förändras? 

Mellan raderna – I Annie John är mycket outtalat. Tycker ni att det går att läsa in politiska frågor om klass, ras och feminism i boken?

Tolkningar – Litteraturforskare har läst Annie och hennes mammas relation som en spegling av förhållandet mellan kolonialmakt (moderland) och koloniserad. Kan ni hitta några sådana ledtrådar, eller tycker ni att det är en sökt jämförelse?

Språket – Kincaid hyllas ofta för sitt språk. Vad tycker ni kännetecknar det?

Förordet – Pocketutgåvan innehåller ett förord av författaren Mats Kempe. Finns det några trådar från den texten som ni vill spinna vidare på?


Vi blir såklart glada om ni taggar oss på Instagram om ni lägger upp bilder från er bokcirkel! Använd @bokforlaget_tranan


E-posta den här sidan till din cirkel

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

  • Annie John

    februari 2016
    Okategoriserad
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0