Vill din bokcirkel läsa Nora Ikstenas roman Modersmjölken? Vi har valt ut den ur vår utgivning för att vi tror att den är särskilt lämplig att diskutera i grupp. På den här sidan tipsar vi om lite frågor att ta upp kring boken, och vi har också ett generöst erbjudande åt er.

Tillbaka till startsidan för Tranans bokcirkel

Modersmjölken är en krönika över en tid i vårt nästan-grannland Lettland som kan kännas väldigt avlägsen, men som i själva verket inte alls ligger långt bort. Mellan 1944 och 1989 var Lettland en sovjetstat, och det är under den här tiden Modersmjölken utspelas.

Nora Ikstena
Foto: Jan Kløvstad

Romanen berättas växelvis av två kvinnor, en mor och en dotter. Modern är läkare och fertilitetsexpert, en kvinna som hjälper kvinnor både att få och att bli av med barn. Men när hon lägger sig i en angelägenhet som inte anses vara hennes blir hon bestraffad och förpassad till en liten landsortspraktik som straff.

Romanen handlar om modern och hennes relation till dottern, som blir kvar hos sin mormor och morfar i Riga för att gå i skolan där.

Nora Ikstena föddes 1969 i Riga. Sedan debuten 1998 har hon givit ut över tjugo böcker och är idag en av Lettlands mest lästa och ansedda författare. Modersmjölken blev en kritikerhyllad storsäljare i hemlandet och har också inneburit Ikstenas internationella genombrott.

Läs mer om boken härHär följer ett par uppslag till frågor som ni kan ha med i era diskussioner om boken.

Citat – Finns det något citat ur boken som ni särskilt uppskattade? Det kan vara en bra inledning på diskussionerna!

Mor- och dotterrelationenHur skulle ni beskriva relationen mellan modern och dottern? Vem av dem känner ni mest för?

Berättarrösten – Hur tycker ni att modern och hennes ibland svårförklarliga handlingar skildras av författaren? Är hon neutral eller tar hon ställning?

Mjölken – Mjölken har en framträdande roll i boken på flera sätt, både för mamman och dottern. Vad tror du författaren vill ha sagt med den?

SovjettidenBerättelsen utspelas under den lettiska sovjettiden. Hur präglar Sovjetstyret de båda kvinnornas liv? På samma sätt eller olika? Hur förstår ni mormodern och styvmorfaderns historia?

JesseVad är Jesse för slags karaktär? Vad är hens roll i berättelsen?

Litteratur – För modern spelar litteraturen en stor roll och hon läser en hel del förbjudna böcker, så kallade samizdat-böcker. Varför tror ni böckerna och litteraturen är så viktig för henne?

Slutet – Vad tror ni om slutet? Hur ser framtiden ut för dottern?

Lettlands historia Hur mycket visste ni om Lettlands historia sedan tidigare? Tyckte ni att ni fick lära er något om livet i Lettland under perioden romanen skildrar? Var det något som förvånade? 


Vi blir såklart glada om ni taggar oss på Instagram om ni lägger upp bilder från er bokcirkel! Använd @bokforlaget_tranan och #modersmjölken


E-posta den här sidan till din cirkel

Write A Comment

Böcker som omnämns på sidan

  • Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

    Modersmjölken

    januari 2021
    Nyheter
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0