Välkommen till Clarices ögonblick – ett världsomspännande evenemang som firar den brasilianska författaren Clarice Lispectors födelsedag den 10 december. Här i Sverige firar vi på Rönnells antikvariat kl. 18–20.

Vi har vi bjudit in fyra passionerade Lispector-kännare som på sitt eget sätt kommer att presentera varsin Lispectorbok:

Hanna Nordenhök om Nära det vilda hjärtat
Lina Hagelbäck om Hemlig lycka
Örjan Sjögren om Äpplet i mörkret
Malou Zilliacus om Levande vatten

Presentationerna kommer att följas av ett panelsamtal.

Inträdet är fritt och ingen föranmälan krävs. Enklare förfriskningar finns. Varmt välkomna!

Arrangemanget är ett samarbete mellan Bokförlaget Tranan, Tidskriften Karavan, Rönnells antikvariat och Brasiliens ambassad i Sverige.

CLARICE LISPECTOR föddes 1920 i en judisk familj i Ukraina, men kom till Brasilien endast ett år gammal efter att hennes familj emigrerat. Vid sin för tidiga död 1977 hade hon givit ut ett tjugotal romaner, novellsamlingar och barnböcker. De senaste decennierna har hennes anseende växt såväl i Sverige som i Europa och idag framstår hennes författarskap som ett av 1900-talets verkligt betydande, inte bara i Brasilien och Latinamerika. I Brasilien är hon en nationalklenod och hennes romaner går till och med att köpa i automater i Rio de Janeiros tunnelbana.

MEDVERKANDE
Hanna Nordenhök är författare och kritiker i Expressen. Hon tilldelades i höst det nyinstiftade Madeleine Gustafsson-priset för sin litteraturkritik och håller för tillfället på med ett konstnärligt forskningsprojekt om Lispector.

Lina Hagelbäck är poet och kritiker. Hennes senaste bok är Akut viol (2019, Lejd).

Örjan Sjögren är Clarice Lispectors hyllade svenska översättare. Han har översatt sammanlagt åtta av Lispectors böcker.

Malou Zilliacus är skådespelare och Lispector-nörd. Hon har tidigare satt upp en dramatisering av Lispectors prosalyriska text Levande vatten.

Länk till eventet på Facebook

Böcker som omnämns på sidan

Comments are closed.

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0