Om boken

Köp boken här

När hennes bror Devon dog i aids 1996 hade Jamaica Kincaid nyligen givit ut romanen Min mors självbiografi . Hon var en internationellt hyllad och erkänd författare. Broderns sjukdom fick henne att stanna upp och återvända till familjen på hemön Antigua. Utifrån sin förhållandevis privilegierade position sökte hon hjälpa till så gott hon kunde. Om hans död – eller snarare hans döende – har hon skrivit i  memoarboken Min bror som nu för första gången finns på svenska. Översättare är  Niclas Nilsson.

Även om de flesta av Kincaids romaner i olika grad går att härleda till hennes eget liv så är de aldrig uttalat självbiografiska. I Min bror, däremot, skriver Kincaid öppet om sin bror och deras gemensamma familj, som alltid på ett oförställt, emellanåt brutalt ärligt sätt. Men lika mycket handlar boken om henne själv, om uppväxten på Antigua, och inte minst – om den såriga, komplicerade relationen med modern som på olika sätt antytts i hennes tidigare romaner.

Om författaren

Kincaids biografi är känd.  Hon föddes som Elaine Potter Richardson på den karibiska ön Antigua och växte upp under knapra förhållanden. Som 16-åring skickades hon till USA för att arbeta som barnflicka. Väl där bröt hon med sin familj och började så småningom skriva, men då med det tagna namnet Jamaica Kincaid. Som 25-åring blev hon fast anställd skribent på The New Yorker, tio år senare debuterade hon som författare med På flodens bottenUnder senare delen av 80-talet växte hon ut till en litterär superstjärna. Hon förknippas ofta med den så kallat postkoloniala litteraturen, det vill säga litteratur som på olika vis behandlar erfarenheter av att leva under kolonialismen.

Jamaica Kincaids bror Devon Foto: Jamaica Kincaid ©
Jamaica Kincaids bror Devon Foto: Jamaica Kincaid ©

Priser och mottagande

Min bror gavs ut 1997 och var då finalist till National Book Awards i USA och togs emot med strålande recensioner.

Läs ett utdrag

Läs de första sidorna i boken här nedan:

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

  • Min bror

    september 2018
    Nyheter
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0