Den palestinska författaren Adania Shibli besöker Sverige för framträdanden i Stockholm den 18 september och Göteborg den 29 september i samband med Bokmässan.

Adania Shibli, född 1974, är en flerfaldigt prisbelönt författare, omtalad för sitt lyriskt klingande språk. I våras utkom hon med en utgåva med två kortromaner på svenska: Beröring (övers. Jonathan Morén) skildrar en flickas uppväxt och hur hon genom att använda alla sina sinnen försöker förstå sin plats i världen. Vi är alla lika fjärran från kärleken (övers. Anna Jansson)  är en berättelse om onåbar kärlek och avstånd som bara växer. Det är romaner som skildrar livet i Palestina helt utan den externa och förklarande blick som en västerländsk läsare är van vid. »Det är en stillsam fröjd att läsa hennes vackra prosa«, skrev Vesna Prekopic i Sydsvenskan om Shiblis romaner.

Information om Adania Shiblis framträdanden:

 • Stockholm, tis 18/9 kl. 19.00. Timmermansgården, Södermalm.
  Tillsammans med Tidskriften Karavan bjuder vi in till en kväll med och om Adania Shibli på Timmermansgården på Södermalm. Shibli samtalar med översättaren Jonathan Morén om hennes skrivande, och om skapandets villkor på en ofredad plats. Under kvällen blir det uppläsning, musik och mingel. Vin och must kommer att finnas till försäljning för självkostnadspris.

  Plats: Timmermansgården, Timmermansgatan 46–48 (nära Södra Station). 

  OBS! OSA: mejla till [email protected] eller ring 0708-44 07 55 senast på morgonen den 18 september. 

 • Göteborg, lör 29/9 kl. 11.30–12.00, Rum för översättning på Bokmässan
  I Rum för översättning på Bokmässan i Göteborg samtalar Shibli med en av sina svenska översättare, Anna Jansson, om att översätta och att bli översatt, om vilka krav den internationella bokmarknaden ställer på en arabiskspråkig författare och om varför så försvinnande få översättningar görs från arabiska till svenska. Samtalsledare är Johannes Holmqvist från Tranan.
 • Göteborg, lör 29/9 kl. 15.15–16.00, Scener & samtal på Världskulturmuseet
  På Scener & samtal på Världskulturmuseet pågår parallellt med Bokmässan ett oerhört ambitiöst program med många intressanta gäster. Adania Shibli samtalar här med Ingrid Elam (kritiker, författare och professor i litterär gestaltning) kring frågan hur man skriver i och om en konflikt utan att förfrämliga de som lever mitt i den.› Läs mer om Scener & samtal

Författarfoto: Andrea Semplici

 

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

 • Beröring / Vi är alla lika fjärran från kärleken

  mars 2018
  Tillfälligt slut
  Okategoriserad
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0