jag-ar-dar-vinden-ar-och-andra-sangerI dagarna ger vi ut en diktsamling av den polsk-romska poeten Papusza – Jag är där vinden är och andra sånger. Papusza föddes som Bronisława Wajs 1908 i Lublin, Polen och dog 1987 i Inowrocław. Hennes livsöde är fascinerande. Hon lärde sig att läsa och skriva i hemlighet och tillsammans med sin musikaliska familj reste hon runt och framförde sina vemodiga texter. När den polske poeten Jerzy Ficowski hörde henne sjunga blev han så berörd att han uppmanade henne att skriva ner texterna. Ficowski tolkade sedan sångerna till polska och gav ut dem i bokform. Samarbetet uppskattades inte av det romska samhället, som ansåg att Papusza förrått sitt folk genom att berätta om deras liv och leverne. I dag är Papusza en av de mest namnkunniga romska poeterna och hennes livsöde har precis blivit film i Polen.

En nygjord polsk storfilm om Papusza visas på Göteborgs filmfestival och på biografen Zita i Stokholm den 1 februari.

LÄS MER OM BOKEN.

Comments are closed.

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0