Notis

Tsitsi Dangarembga och Fernanda Melchor deltar i Bokmässan 2021

Årets bokmässa blir en form av hyrbridvariant som går att följa både på plats och hemifrån genom Bokmässan Play. Tyvärr blir det inte något mässgolv med montrar och bokförsäljning – det vi egentligen tycker är roligast. Men vi är i alla fall glada över att ett par av våra författare kommer delta i programmet.

Tsitsi Dangarembga
Tsitsi Dangarembgas debutroman Nervous Conditions från 1988 är en modern afrikansk klassiker och tog häromåret plats på BBC:s lista »Top 100 books that changed the world«. Med En kropp att sörja återvänder Dangarembga till sin huvudperson »Tambu«, vars liv inte blivit som hon tänkt sig. Hon hankar sig fram mellan olika jobb innan hon får arbete på en resebyrå inriktad på den växande ekoturismen. Där vinner hon sin chefs gillande, inte minst med en idé om att ordna turistbesök i en »genuin« lantlig by. Tyvärr gör hon misstaget att välja sin egen hemby. Romanen var finalist till Bookerpriset 2020 och kallades »ett mästerverk« i New York Times. Den zimbabwiska författaren och människorättsaktivisten Tsitsi Dangarembga talar med poeten Judith Kiros om en kamp mellan ungdom och åldrande, land och stad, vitt och svart, i Zimbabwe i slutet av 90-talet.
Torsdag 23 sep 09:00-09:30
Länk till programpunkten på bokmassan.se

Fernanda Melchor
I utkanten av en fattig mexikansk by hittas liket efter en gåtfull gestalt som byborna kallar Häxan. Fyra personer från trakten får berätta om sin relation till mordoffret och om den mardrömslika tillvaro de alla lever i. Fernanda Melchors Orkansäsong utspelar sig i en del av Mexiko som framstår som laglös och är en komplex skildring av ett samhälle inpyrt av våld och hopplöshet. Här samtalar den mexikanska författaren Fernando Melchor, som har jämförts med författare som Cormac McCarthy, Roberto Bolaño och William Faulkner, om sin internationella genombrottsroman med författaren Lina Wolff.
Söndag 26 sep 10:15-10:45
Länk till programpunkten på bokmassan.se

Utöver det kan vi tipsa om följande Trananrelaterade programpunkter:

En Virginia Woolf på jiddisch? Ester Singer Kreitman i mellankrigstidens Europa
Ett samtal mellan Ingrid Elam och Nina Solomin om Ester Singer Kreitman som vi ger ut under hösten.
Lördag 25 sep 13:30-14:00
Länk till programpunkten på bokmassan.se

Att läsa från världen — att läsa samtiden
Vi lever i globaliseringens epok. Men de senaste tio åren har det publicerats färre översätta böcker än tidigare. Hur kommer det sig och vilka blir konsekvenserna när den svenska litteraturen tar över? Johannes Holmqvist, förlagschef Bokförlaget Tranan; Mikael Nydahl, förläggare och översättare; Mikaela Blomqvist, litteraturkritiker på Göteborgsposten. Moderator: Per Wirtén, författare och kulturskribent.
Torsdag 23 sep 11:45-12:10
Länk till programpunkten på bokmassan.se

Översättningar i ett nytt litteraturlandskap
Håkan Bravinger från Norstedts, Johanna Daehli från Sekwa och Johannes Holmqvist från Tranan möts för att tillsammans med Olav Fumarola Unsgaard diskutera den översatta litteraturens ställning och hur framtidsutsikterna ser ut i ett nytt litteraturlandskap.
Torsdag 23 sep 15:00-15:45
Länk till programpunkten på bokmassan.se

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

 • Demonernas dans

  november 2021
  Chanukka
 • En kropp att sörja

  september 2021
  Nyheter
 • Orkansäsong

  februari 2021
  Nyheter
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0