Vill din bokcirkel läsa Akwaeke Emezis roman Sötvatten? Vi har valt ut den ur vår utgivning för det är en roman som handlar om identitet: varifrån kommer vi och hur blir vi dem vi är? Och kan man vara mer än en? Romanen rymmer flera olika tolkningar och därför tänker vi att den passar särskilt bra att diskutera i grupp. På den här sidan tipsar vi om lite frågor att ta upp kring boken, och vi har också ett generöst erbjudande åt er.

Tillbaka till startsidan för Tranans bokcirkel

Sötvatten är en uppväxtroman om Ada som föds i södra Nigeria. Hon är tidigt ett annorlunda barn som hör röster som bor inom henne och som kontrollerar hennes tankar. När hon blir äldre och flyttar till USA för att gå på college tar rösterna mer och mer kommando över henne, och efter ett traumatiskt övergrepp styr de in henne på en mörk och farlig stig.

Romanen är baserad på författarens egna erfarenheter, men berättas genom huvudpersonen Adas olika själar eller andar – ett slags inre röster som står i konflikt med varandra och påverkar riktningen för Adas liv. 

Foto © Texas Isaiah

Akwaeke Emezi föddes 1987 och växte upp i staden Aba i sydöstra Nigeria med en far från igbofolket och en mor från Malaysia. 

Sötvatten är hens debutroman och en av de senaste årens mest uppmärksammade debutromaner i den engelskspråkiga världen. Romanen nominerades till ett flertal litteraturpriser – bland annat till Women’s Prize for Fiction som första bok skriven av en icke-binär författare – och hyllades av såväl kritiker och läsare som av otaliga författarkollegor. Emezi har också givit ut ungdomsromanen Pet och är just nu aktuell med sin andra roman på engelska, The Death of Vivek Oji

Läs mer om boken här
Läs vår artikel om Akwaeke Emezi här
Läs våra allmänna tips om bokcirkelsdiskussionerHär följer ett par uppslag till frågor som ni kan ha med i era diskussioner om boken.

Flera identiteter – Berättelsens huvudperson Ada är en komplex karaktär som består av flera olika identiteter som tar plats inom henne. Vilka är de och hur påverkar de henne?

Det splittrade ’jaget’ – Hur kan man förstå de olika ’jagen’ inuti Ada? Är de andar, gudar, psykiatriska symptom eller bara olika versioner av henne? Eller allt detta samtidigt? I intervjuer har författaren sagt att hen förvånats över att många läsare ställer psykiatriska diagnoser på Ada. För författaren handlar romanen snarare om att vara ọgbanje enligt västafrikansk tro. Vad tänker ni om det?

Flytten från Nigeria till USA – Hur påverkas Ada av flytten? Hur ser amerikanerna på henne och hur ser hon på dem? 

Våld – Våld, övergrepp och självskadebeteende har en stor plats i Adas liv som tonåring. Varför är det så tror ni, och hur påverkar det henne?

Könsidentitet – Vad har könsroller, könsidentitet och sexualitet för betydelse för Ada och de andra karaktärerna i romanen?

Relationerna – Hur ser kärleks-, vänskaps- och familjerelationerna ut? Vad söker Ada i dem och vad finner hon? Vilka relationer och möten är viktigast och påverkar henne mest? 

De kursiverade texterna – I inledningen till varje kapitel finns en kortare poetisk text eller aforism. Fastnade ni för någon särskild av dem och kan de fungera som ledtrådar till förståelsen av berättelsen?

Självbiografi – Författaren har beskrivit Sötvatten som en självbiografisk roman, men den innehåller samtidigt flera fantastiska och poetiska aspekter. Vad tänker ni om det?

Berättartekniken – Hur påverkas läsningen av att händelserna berättas utifrån så många olika perspektiv? Hur tror ni romanen hade blivit om den istället berättats av Ada själv?

Postkolonialism – Författaren har uttalat sig i intervjuer om att Sötvatten är en anti-kolonial roman. Vilken roll har västvärldens kolonisering av Afrika, och dess konsekvenser för afrikaner och svarta idag, för romanens teman och tolkningen av dem?

Titeln – Varför heter romanen Sötvatten, tror ni? 

Slutet – På slutet verkar det som att Ada kommer fram till ett nytt förhållningssätt till sig själv. Hur tror ni att hennes framtid ser ut?


Vi blir såklart glada om ni taggar oss på Instagram om ni lägger upp bilder från er bokcirkel! Använd @bokforlaget_tranan och #sötvatten


E-posta den här sidan till din cirkel

Comments are closed.

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0