Den amerikanska poeten Joy Harjo har i vår fått ett av de största poesiprisen i USA, Jackson Poetry Prize, på hela 65.000 dollar. Hon har också utnämnts till Current Poet Laureate av The Poetry and Literature Center at the Library of Congress.

9789187179099 joy harjo karta over nasta varld tranan
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Om Joy Harjo

Joy Harjo är född 1951 och är både författare och en stor scenpersonlighet och musiker och uppträder både ensam och med sitt band, Arrow Dynamics. Med rötter i Creekindianernas nation är hon starkt engagerad i frågor som rör feminism och de indianska folkens rättigheter. Med ett eget tilltal blandar hon både poesi, prosalyrik, prosa och memoar. Det är en vanlig berättarmetod bland de amerikanska folk som kallas indianer. Sedan ett halvt sekel har det i USA vuxit fram en omfattande litteratur av företrädare för de många stammarna. Bland dessa författare är Harjo bland de mest inflytelserika.

Hon har hittills givit ut tio lyriksamlingar, bl.a. Conflict Resolution for Holy Beings, How We Became Human: New and Selected Poems 1975–2001, och She Had Some Horses. En ny samling, An American Sunrise, kommer ut senare i höst. Hon har också tidigare tilldelats en mängd priser, också för sina memoarer, Crazy Brave. 

Om priset

Priset, som delas ut årligen av Poets & Writers, ges till en American poet of exceptional talent who deserves wider recognition. Prisjuryn består av tre personer, som utsåg Harjo bland tjugo nominerade poeter, som i sin tur var nominerade av tjugo andra poeter. Såväl de som utser kandidaterna som kandidaterna själva är anonyma.

I motiveringen till priset skrev juryn bl.a.

Harjo’s work speaks not only to the world we live in, but to the unseen world that moves through us, the thread that has connected us all from the start…. Harjo’s poems embody a rich physicality and movement; they begin in the ear and the eye, they go on to live and hum inside the body…. Throughout her luminous and substantial body of work, there is a sense of timelessness, of ongoingness, of history repeating; these are poems that hold us up to the truth and insist we pay attention.

Om boken

På Tranan finns sedan tidigare ett urval av hennes texter, skrivna mellan 1983 och 2010, i boken Karta över nästa världi översättning och med förord av Stewe Claeson.

En video med Joy Harjo

Joy Harjo läser och spelar

 

 

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

  • Karta över nästa värld

    september 2012
    Tillfälligt slut
    Okategoriserad
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0