Den Haiti-födda författaren Edwidge Danticat är aktuell på svenska med romanen Claire, som havets ljus. Det är en lågmält vacker skildring av den lilla fiskestaden Ville Rose och dess invånare, som sluter upp när den sjuåriga flickan Claire försvinner.

Klicka på omslaget för att köpa boken.

Författaren

Edwidge Danticat föddes i Port-au-Prince på Haiti men kom till USA som tolvåring. I sitt nya hemland har hon gjort sig ett namn som författare av romaner, novellsamlingar, essäböcker och barnböcker. Hon har tagit emot ett flertal priser, senaste det prestigefyllda Neustadt-priset som hon fick 2018. Hennes böcker utspelas så gott som alltid på Haiti, som hon också fortfarande betraktar som sitt hem.

Det är nu ett tag sedan hon översattes till svenska – två av hennes böcker kom ut här på 90-talet – men hon är fortfarande lika aktuell och omtalad. Till exempel hade tidskriften Karavan ett temanummer om henne 2016, och nu kommer alltså hennes senaste roman Claire, som havets ljus ut i svensk översättning av Dorothee Sporrong.

Boken

Claire, som havets ljus utspelas i den lilla – uppdiktade – fiskestaden Ville Rose på Haiti. Därifrån försvinner den lilla flickan Claire på sin födelsedag, när hon fyller sju år. Hon har vuxit upp ensam med sin pappa Nozias sedan hennes  mamma dog i barnsäng. Pappan är fiskare och måste kämpa hårt för att kunna försörja sin dotter. Under lång tid har han överväg att lämna bort sin dotter till en tyghandlerska i staden, som själv förlorat sin dotter och som skulle kunna ge Claire bättre förutsättningar i livet. När hon på sin sjuårsdag som vanligt går tillsammans med sin pappa till kyrkogården för att besöka mammans grav, och hon råkar få höra om sin pappas planer bestämmer hon sig. Hon skall försvinna upp i bergen.

En romanpärla alla borde få glädjen att läsa.
Yukiko Duke, Vi Läser

Läsaren får sedan stifta bekantskap med flera av människorna i den lilla staden. Genom alla deras berättelser, som på olika sätt hakar i varandra, lyckas Danticat i denna mästerligt komponerade roman skapa också en större berättelse,  om en stad och ett land starkt präglade av miljön där, av våld och av fattigdom, men också av kärlek och gemenskap.

På bookscover2cover.com finns en rolig visuell översikt över hur romanens olika personer hänger ihop (Läs deras utförliga analys av boken här.):

Läs ett utdrag ur boken

Författarfoto: Lynn Savarese

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

  • Claire, som havets ljus

    januari 2019
    Nyheter
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0