Roberto Bolaño är trots sin alltför tidiga död samtidens kanske mest inflytelserika latinamerikanska författare, mest känd för de omfångsrika romanerna De vilda detektiverna och 2666. Men han var även en mästare i det korta formatet. I vår utgivning av hans novellsamlingar har vi nu kommit till de två avslutande delarna, Den odräglige gauchon och Det ondas hemlighet. Hans noveller är vindlande, oberäkneliga och sprängfyllda med stoff; Claes Wahlin skrev i Aftonbladet om den första samlingen att ”en sämre författare hade gjort roman av det som här utspelas på kring 20 sidor”. 

 ROBERTO BOLAÑO föddes 1953 i Chile och dog endast 50 år gammal 2003 i Barcelona. DEN ODRÄGLIGE GACUHON var det sista manus Bolaño färdigställde och lämnade in till sin förläggare, bara veckor före sin död. DET ONDAS HEMLIGHET är sammanställd ur ett par dokument han efterlämnade och innehåller en kommentar från hans mångårige vän och redaktör, Ignacio Echevarría, som av Bolaño fick uppdraget att förvalta författarskapet.I de båda samlingarna möter vi stundtals en mer uttalat självbiografisk Bolaño än tidigare, en som inte värer för att skriva om sin sjukdom och det förestående slutet. Men samlingarna innehåller också en del fulländade berättelser, som tillhör de bästa han skrivit, och ett par essäliknande texter.

Sedan tidigare finns de två första novellsamlingarna, Noveller 1: Telefonsamtal och Noveller 2: Horor som mördar tillgängliga. Böckerna är spektakulärt formgivna av Håkan Liljemärker.

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

 • Noveller 3: Den odräglige gauchon

  november 2017
  Okategoriserad
 • Noveller 4: Det ondas hemlighet

  november 2017
  Okategoriserad
 • Noveller 2: Horor som mördar

  oktober 2016
  Tillfälligt slut
  Okategoriserad
 • Noveller 1: Telefonsamtal

  oktober 2015
  Tillfälligt slut
  Okategoriserad
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0