Onsdagen den 28 januari bjuder Bokförlaget Tranan äntligen in till en kväll med den brasilianska författaren Clarice Lispector i fokus. Adressen är Wollmar Yxkullsgatan 5B i Stockholm.

Klockan 18 slår vi upp dörrarna, och inleder vid 18:30 med ett kortare föredrag om Lispectors författarskap av Marcia Sá Cavalcante Schuback, som är docent i filosofi vid Södertörns högskola.

Lite senare framför Malou Zilliacus en del ur sin monolog Levande vatten, som bygger på Lispectors roman med samma namn. Malou är skådespelarstudent vid Stockholms dramatiska högskola där hon går sista året.

Bokförlaget Tranan har sammanlagt givit ut åtta titlar av Clarice Lispector. Den senaste är hennes postuma roman Blåsa liv, som kom på svenska i höstas i översättning av Örjan Sjögren.

Om Clarice Lispector: Clarice Lispector föddes 1920 i Ukraina. När hon var drygt ett år gammal kom hon till Brasilien. Vid sin för tidiga död 1977 hade hon producerat ett tjugotal romaner, novellsamlingar och barnböcker. De senaste decennierna har hennes anseende växt såväl i Sverige som i Europa. Idag framstår hennes författarskap som ett av 1900-talets verkligt betydande, inte bara i Brasilien och Latinamerika, utan i hela världslitteraturen. Hon ligger begravd på den judiska kyrkogården i Caju, Rio de Janeiro.

Om Blåsa liv: Clarice Lispectors fiktiva person ”Författaren” skapar Ângela genom att likt Gud i skapelseberättelsen blåsa liv i sin gestalt. På det sättet tänker han sig kunna föra ett samtal med sitt mörka inre. Men när Författaren inser att han inte längre kan kontrollera sin alltmer självständiga skapelse grips han av en sorts hatkärlek till Ângela. Kanske måste han låta henne dö. Dock förstår han att det även skulle innebära hans eget slut.

Blåsa liv är ett postumt verk som publicerades 1978, ett år efter författarens död. Lispectors nära vän Olga Borelli har berättat att Clarice från 1974 och fram till strax före sin död gav henne kuvert med textstycken allteftersom de blev klara, vilka sedan katalogiserades och var ämnade till två olika böcker: Stjärnans ögonblick och Blåsa liv. Lispector föreställde sig att Blåsa liv skulle bli hennes definitiva bok. Det är ett fragmentariskt verk, möjligen ofullständigt, men med form och innehåll i perfekt samspel. En icke-memoarbok och en bok av spillror, som Lispector själv definierade den.

Comments are closed.

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0