Kundservice

Välkommen till Tranans kundservice!

Välkommen till Tranans webbplats. Här kan du köpa dina böcker direkt från oss och finna läsning och annan information om våra böcker. Vi hoppas att du som gillar Tranans utgivning också vill gå med i Tranans vänner, där du inte behöver åta dig någonting, men får rabatt på nya böcker, information och andra erbjudanden.

Upptäcker du något som är oklart, svårbegripligt eller felaktigt med vår webb eller som helt enkelt inte fungerar som det ska ber vi dig vänligen höra av dig till oss på så att vi kan justera och ställa tillrätta. 

Mer detaljerad information om köpvillkor, leverans etc. finner du under flikarna till vänster. Där finns också svar på de vanligaste frågorna. Finner du inte svaret på din fråga där är du förstås välkommen kontakta oss.

Det är Tranan som säljer böckerna men vi använder oss av tjänsten Nets för att hantera själva betalningen. När du kommer till kassan kopplas du upp mot Nets betalningsmodul och slutför ditt köp på deras krypterade servrar. Vi har själva ingen insyn i de betalningsalternativ Nets erbjuder, själva betalningstransaktionen, dina kortuppgifter, Nets egna villkor etc. Nets tillhandahåller olika länkar i kassan där du kan läsa mer om deras villkor. Har du frågor som inte rör köpet och leveransen etc, utan som enbart rör själva betalningen, kan du läsa mer under Betalning under fliken här till vänster, eller för information därutöver, söka på Nets kundtjänst.

Användarvillkor

Inledning

För användandet av vår webbplats gäller vissa villkor, som du finner här nedan. Vi har också regler för hur dina personuppgifter behandlas och information om vår användning av cookies, som du finner under respektive flik i spalten här till vänster.

Med “Bokförlaget Tranan” menas Tranan och Trasten AB med organisationsnummer 556354-4005, som både tillhandahåller webbsidan och är personuppgiftsansvarig.

Rättigheter

Om det inte uttryckligen sägs något annat tillhör alla rättigheter till innehållet på denna webbsida Tranan eller tredje part, och är skyddat av både svensk och internationell upphovsrätt.

Innehållet på hemsidan får därför bara användas enligt lag och enligt nedanstående villkor. Om du hämtar något material från hemsidan innebär det att du accepterar dessa villkor.

Om du utan tillstånd eller i strid mot lag använder materialet på hemsidan och/eller sänder det vidare, kan det strida mot upphovsrätten och/eller annan svensk eller internationell lagstiftning och då kan rättsliga åtgärder komma att vidtas mot dig.

Varumärket Tranan

Tranans namn eller varumärken i övrigt får bara användas i enlighet med dessa villkor eller om du fått ett skriftligt tillstånd av oss. Vill du använda Tranans varumärken i annonsering och marknadsföring av våra produkter behöver du ett skriftligt godkännande (detta krav gäller inte vid recensioner av eller andra artiklar om våra böcker).

Användning av innehåll på Tranans hemsida

Det är inte tillåtet att ändra hemsidans innehåll, inte heller att publicera det eller överföra det på annat sätt än genom att direkt länka till vår sida, och inte heller att använda det i eget kommersiellt syfte utan skriftligt tillstånd från Tranan.

Du får däremot spara och skriva ut delar av sidan för ditt eget, personliga bruk, om det görs utan att du ändrar något och utan att du tar bort Tranans varumärken eller uppgifter om att Tranan har upphovsrätt till materialet

All annan användning av informationen på webbplatsen – om den inte omfattas av undantag enligt lag – är otillåten. För press gäller särskilda regler, se vidare här.

Friskrivning

Tranan strävar alltid efter att innehållet på vår hemsida ska vara riktigt och så uppdaterat och fullständigt som möjligt. Även om vi anstränger oss kan det uppstå felaktigheter.  Hemsidan innehåller en stor mängd uppgifter, bl.a. om våra böcker, där uppgifter kan ha blivit felaktiga, daterade eller på annat sätt oriktiga. Tranan kan därför inte ta ansvar för att alla uppgifter alltid är riktiga, fullständiga och hela tiden uppdaterade.

Tranan tar inte heller något ansvar för att innehållet i de webbsidor som vi själva länkar till är korrekt eller fullständigt eller på annat sätt stämmer överens med vår värdegrund, utan respektive webbplats svarar själv för innehållet där.

Kontakter med oss och insänt material

Alla kontakter med oss, via telefon, mail eller brev eller på annat sätt, uppfattar vi som privat och konfidentiell, som vi inte kommer att föra vidare om vi inte kommer överens om något annat och om den inte sker på sådant sätt att den ändå blir tillgänglig för andra, t.ex. på hemsidor, sociala medier etc. Det gäller också synpunkter på sidan och annan information om att något är felaktigt, ofullständigt eller missvisande på Tranans hemsida eller i vår marknadsföring etc.

Vill du kommentera något på hemsidan, recensera böcker eller liknande, är du välkommen att sända dina synpunkter till oss via mail. Sådant material, som är avsett att läsas av andra, kommer Tranan däremot inte att betrakta som konfidentiellt, om du inte anger något annat, utan kan komma att användas av Tranan, också för kommersiellt ändamål, t.ex. vid marknadsföring.

För personuppgifter i sådant material – se under fliken Personuppgifter här bredvid.

Hitta och köpa böcker

Hur söker man efter en bok på Tranans hemsida?

Vet du redan vilken bok du vill ha söker du enkelt upp den genom att skriva in titel, författare, ISBN eller annat sökord i sökrutan. Du får då, i en lista som fälls ned under sökrutan, förslag på olika böcker där sökordet finns med.

Du kan söka på vilka ord du vill, men sökfunktionen omfattar endast våra böcker, och inte t.ex. de texter som också finns på sidan. Vill du att din sökning skall omfatta hela sidan kan du istället prova att i webbläsarens sökfönster skriva ditt sökord följt efter site:tranan.nu . Vill du t.ex. söka efter Japan skriver du alltså: Japan site:tranan.nu

Från träfflistan kan du genom att klicka på bokomslaget komma in på bokens produktsida där du kan läsa om bokens innehåll, eventuella recensioner etc. och naturligtvis i vilka format boken finns, vem som översätt den och vad den kostar m.m. Där finns också förslag på andra böcker.

Hur köper man på Tranans hemsida?

 1. Ser du direkt en bok som du vill köpa klickar du bara på bokomslaget för att komma till bokens produktsida. Letar du efter en speciell författare eller titel kan du använda vår sökfunktion överst på sidan. Du kan där skriva in och söka inte bara på titel, författarnamn och ISBN, utan också på land, världsdel eller något annat som intresserar dig.
 2. När du har hittat boken du vill ha och klickat på dess omslag kommer du alltså till produktsidan. Där ser du också i vilka bandtyper boken finns, vad den kostar och om den finns som e- och/eller ljudbok. Välj det format du önskar och klicka sedan på symbolen med kundvagnen.
 3. Innehållet i din kundvagn visas då i ett fält till höger på skärmen. Vill du fortsätta läsa på sidan eller handla fler böcker klickar du bara på krysset överst i kundvagnsfältet eller på skärmen bredvid och söker upp nästa bok, klickar på dess omslag  osv.
 4. När du har handlat färdigt för denna gång klickar du på symbolen med kundvagnen, som syns hela tiden så snart du lagt något i den, och klickar sedan på “Till kassan”.
 5. I nästa steg följder du bara anvisningarna. Har du fått en särskild rabattkod skriver du in den. Då ser du automatiskt de rabatterade priserna.
 6. Om du inte redan är medlem i Tranans vänner har du möjlighet att gå med nu. Följ anvisningarna för detta. Därefter får du en rabattkod att fylla i. Också då ser du de rabatterade priserna.
 7. Har du särskilda önskemål eller vill meddela oss något kan du skriva dem i rutan “Anteckningar till beställning”.
 8. Följ därefter anvisningarna i betalningsformuläret. Du kan välja att handla utan att uppge ditt personnummer, men då kan du inte handla på mot faktura. Resten av köpet sker helt via Nets och deras partner Riverty. Tranan får inte uppgifter om ditt kreditkort eller andra sådana uppgifter som du lämnar till Nets (du kan läsa mer om vår integritetspolicy här).
 9. När köpet är genomfört skickas automatiskt en orderbekräftelse till den e-postadress som du angivit. Om du valt att handla mot faktura kommer du att få en faktura från Riverty så fort böckerna skickats från oss.

Hur köper man och laddar ner Tranans e-böcker?

Om du har köpt en e-bok så får du dels en länk direkt på hemsidan men dessutom finns en länk för nedladddning i ditt bekräftelsemail. Du kan använda länken fler än en gång, men måste själv spara den på din enhet.

Läs mer om våra e-böcker.

Kan man ändra i sin order före själva köpet?

Du kan när som helst under ditt besök ändra och ta bort böcker från din kundvagn. Klicka på ikonen för kundvagnen och för musen över bokomslaget, så att fliken med kundvagnens innehåll blir synlig. Där kan du sedan både ändra antal exemplar av varje bok och helt ta bort en eller flera böcker från kundvagnen genom att klicka på krysset.

Har du däremot redan hunnit genomföra köpet kan man som regel inte avbryta det, eftersom leveransen då redan kan ha påbörjats. I vissa fall kan vi ändå hjälpa till. Kontakta oss därför här snarast efter ditt köp.

Kan man göra ändringar i beställningen när köpet har gjorts? 

Har du hunnit genomföra köpet kan man alltså som regel varken ändra i beställningen eller avbryta köpet via hemsidan, eftersom leveransen då redan kan ha påbörjats.

Om du vill ändra något annat, t.ex. leveransadress, mobilnummer eller utlämningsställe, kan du kontakta oss här.

Kan man ångra köpet?

Ångrar du ditt köp har du alltid rätt att inom 14 dagar ångra ditt köp. Ångerfristen börjar löpa från den dag du tar emot varan.

Läs mer om Ångerrätt och returer under fliken Allmänna köpvillkor i spalten här bredvid.

Kan Tranan skicka böcker utomlands?

Vi har som regel möjlighet att leverera böcker till utlandet, men då till en högre fraktavgift som visas automatiskt i kassan. Vi förbehåller oss rätten att tacka nej till en beställning om den ska levereras till ett land som vi bedömer är för kostsamt att leverera beställningen till.

Hur vet man om boken finns i lager?

Vid varje bok ser du dess lagerstatus. Finns ett pris angivet kan boken levereras i angivna format. Om boken inte kan levereras anges det på produktsidanMer information om en sådan titel kan du få genom att kontakta oss. Vi reserverar oss för att lagerinformationen kan vara felaktig eller att vissa titlar kan vara beställningsvaror med längre leveranstid.

E-böcker levereras alltid direkt efter betalning. 

Vilka olika sorters bokformat har Tranan? 

På böckernas produktsidor finns våra bandtyper eller bokformat angivna. Här nedan  kan du se vad som menas med de olika format Tranan använder sig av.

Danskt band – mjuka pärmar med vikta flikar, sydd eller limmad i ryggen. Måtten kan variera, men danska band är som regel större än de vanliga pocketutgåvorna och har till skillnad från pocketutgåvorna ett tjockt kvalitetspapper.

Häftad – mjuk pärm, limmad i ryggen, oftast större än det klassiska pocketformatet, men med kvalitetspapper.

Inbunden – hård pärm, sydd eller limmad i ryggen, med skyddsomslag och kvalitetspapper.

Kartonnage – hård pärm, sydd eller limmad i ryggen, utan skyddsomslag men med kvalitetspapper.

Pocket – mjuk pärm i formatet 110 x 178 mm, limmad i ryggen och med enklare papper.

Storpocket – mjuk pärm i formatet 135 x 210 mm, limmad i ryggen och med enklare papper. Större än det klassiska pocketformatet.

E-bok – digital bok i textformat på en fil som du kan läsa på t.ex. dator, smartphone eller surfplatta.

E-böcker

På den här sidan informerar vi om de e-böcker vi säljer på vår webbplats samt tipsar om program och appar för att läsa böckerna.

Ladda ner köpt e-bok

När du har köpt en e-bok får du möjlighet att via en länk ladda ner filen till din enhet direkt efter genomfört köp när beställningsbekräftelsen visas. Länken finns också i den orderbekräftelse som skickas till den e-postadress du uppgivit i samband med din beställning.

OBS! Vi uppmanar er att direkt ladda ner och spara e-boksfilen på din enhet samt att spara den e-postbekräftelse ni får av oss, eftersom det bara är därifrån du senare kan ladda ner filen. Det är alltså inte möjligt att i efterhand gå in på vår webbplats och på nytt ladda ner filen.

Efter tre nedladdningar spärras filen för nedladdning, detta för att förhindra olovlig spridning av filen. E-boksfilen har också en dold märkning som kan identifiera filens köpare i det fall vi upptäcker olovlig spridning av någon av våra böcker.

Om du av någon anledning behöver fler åtkomster till din fil är du välkommen att kontakta oss, så hjälper vi till. Vidarebefordra då er orderbekräftelse för enklast behandling. Du kan kontakta oss här.

Att läsa en e-bok

E-boksfilen du köper av oss är av filformatet EPUB och går att läsa på de allra flesta läsplattor och i alla e-boksprogram och -appar.

Läsplattor

Om du använder en läsplatta särskild ämnad för e-bokläsning – alltså ej en surfplatta som t.ex. iPad – hänvisar vi till respektive tillverkares användarmanual för hjälp med hur du överför e-boksfilen till plattan.

Amazons läsplatta Kindle har tyvärr inget inbyggt stöd för de EPUB-filer vi tillhandahåller, men det finns tredjepartsverktyg för att konvertera EPUB till Kindles eget format, t.ex. Epub Converter. Detta görs dock på eget ansvar och kan medföra konverteringsfel i texten som inte Tranan kan ansvara för.

Mjukvaror

Vi ger här ett par förslag på program och appar för att läsa e-böcker. Det finns fler än de här angivna.

Läsa på dator

Läsa på iPhone eller iPad

Läsa på en Android-enhet

Support

Tranan har begränsad möjlighet att erbjuda allmän teknisk support för e-böcker, om det inte gäller problem med våra specifika filer. I sådana fall är ni såklart välkomna att kontakta oss.

Allmänna köpvillkor

Allmänt

Tranan säljer via webbshopen böcker med leverans inom Sverige. Vi kan i regel också sälja böcker för leverans utanför Sverige men förbehåller oss rätten att neka en beställning om vi bedömer att leveransen är för kostsam.

Beställningar görs därmed som regel alltid via vår hemsida. Behöver du hjälp, har några frågor eller undrar över något är du vänligen kontakta oss.

Eftersom all korrespondens normalt går via mail åtar du dig att bevaka din e-post – också skräpkorgen – då alla meddelanden som rör dina beställningar sker via den mailadress som du uppgivit.

Tranan reserverar sig för förhållanden som vi inte råder över, men också för t.ex. slutförsäljning, förseningar, tekniska problem, framflyttning av utgivningsdatum och felaktig artikelinformation. Vi förbehåller oss också att kunna justera priserna utan föregående meddelande. Men det är alltid priset som gällde när du gjorde din beställning som också gäller för ditt köp.

Du måste vara minst 16 år för att få handla hos Tranan.

Pris och betalning

Tranan anlitar Nets för betalningarna på hemsidan. Nets erbjuder flera olika sätt att betala och alla betalningar via dem sker säkert, krypterat och genom 3D-secure. Du kan läsa mer på Nets kundservice här.

Läs mer om Pris och betalning under fliken här till vänster.

Leveranser

Normalt kan vi leverera beställda böcker inom 2-5 arbetsdagar.

Den sammanlagda leveranstiden beror dock på flera omständigheter, en del av dem kan vi styra, men en del av dem kan vi inte påverka, t.ex. trycktid och själva transporten, som utförs av andra aktörer.

Leveranstiden ovan är därför ungefärlig och vi måste reservera oss för eventuella förseningar som kan uppstå.

E-böcker däremot kan laddas ned direkt efter att du betalat din order. De finns då tillgängliga för nedladdning dels på hemsidan direkt efter köpet och i den bekräftelsemail du också får.

Förseningar och delleveranser

Tranan anstränger sig för att leverera så fort det går, men ibland kan alltså förseningar uppkomma. Vi kan därför inte garantera att leverans sker inom viss tid och reserverar oss alltid för förseningar.

Skulle det uppstå sådana förseningar meddelar vi dig om dem via e-post. Har du beställt flera böcker, och det saknas en eller flera av dem, avvaktar vi normalt med leveransen tills vi kan sända alla böcker samtidigt.

Önskar du särskilt få delleverans, ber vid dig kontakta oss här.

Avbokning av en beställd bok

Normalt saluför vi bara böcker som vi vet finns på lager. Skulle de emellertid oväntat ta slut, förbehåller vi oss rätten att avboka dem från din beställning.

Ångerrätt och returer

Du kan alltid ändra och ta bort allt du lagt i kundvagnen så länge du inte har slutfört betalningen. Har du gjort det kan du inte längre ändra i beställningen, men du har istället alltid rätt att ångra ditt köp. Det skall göras inom 14 dagar från det du mottagit försändelsen från oss.

Du kan läsa mer om Ångerrätt och returer längre ner på den här sidan.

Reklamationer

Tranan lämnar inga garantier, men har på hemsidan lämnat olika beskrivningar av de olika böckerna. Om du anser att en vara avviker från vad vi på det sättet kommit överens om eller om den på något annat inte motsvarar den beskrivning av varan som vi har givit på hemsidan, har du förstås möjlighet att reklamera den hos oss. Det är bara sådana fel eller brister som fanns från början som du kan reklamera, inte t.ex. sådant som uppstått genom slitage eller din egen hantering av boken. Skicka din reklamation snarast möjligt till oss, genom att kontakta oss här. Om det är något fel på en bok avhjälper vi som regel felet genom att sända dig ett annat exemplar av samma bok.

Personuppgifter och cookies

För att vi skall kunna sälja böcker på nätet behöver vi vissa personuppgifter, t.ex. namn och adress dit vi skall skicka en beställning, men av vår betalningstjänst NETS fordras också personnummer, om du vill betala mot faktura. Personnummer som uppges vid beställning lagras krypterat av NETS och är inte tillgängliga för oss på Tranan att ta del av.  Vi behandlar också vissa andra uppgifter, som räknas som personuppgifter, t.ex. över trafiken på sidan, och använder oss av cookies.

Du kan läsa utförligt om både Personuppgifter och Cookies under flikarna här till vänster.

E-böcker och upphovsrätt

Genom att köpa en e-bok av oss godkänner du samtidigt att boken får en s.k. digital vattenmärkning. Den används för att ge den ett upphovsrättsligt skydd. När du laddar ner en sådan e-bok förses filen med information om ditt ordernummer, så att den på visst sätt kan spåras till dig.

Som bekant är all kopiering, utöver för ditt privata bruk, och all otillbörlig vidarespridning förbjuden och det är du som är ansvarig för att den inte sprids vidare.

Den vanliga ångerrätten gäller inte e-böcker eftersom de inte kan återlämnas.

Tranans vänner

Är du medlem i Tranans vänner får du särskilda förmåner, bl.a. en rabattkod som ger  10 procents rabatt på ditt första köp hos oss. För att vi ska känna igen dig som en medlem fordras dels att du första gången går med och accepterar villkoren. Rabatten dras av i samband med betalningen.

Läs mer om Tranans vänner här.

Rabatter och rabattkoder

Har du fått en rabattkod använder du den vid utcheckningen genom att då skriva in den i ett anvisat fält. Du kan i regel bara använda en rabattkod för varje köp.

Är du företagskund är du välkommen kontakta oss med din beställning via e-post.

Pris och betalning

Priset

Priserna på böckerna framgår av hemsidan. Vi förbehåller oss rätten att justera priserna där utan föregående meddelanden, men det är alltid det pris som gällde när du gjorde köpet som gäller för ditt köp.

I priserna på vår webbshop ingår alltid moms. Den är för närvarande 6% på såväl tryckta som elektroniska böcker.

Vi samarbetar med ett flertal olika frakttjänster och väljer fraktsätt beroende på storleken på paketet och mottagaradress.

De flesta beställningar skickas som varubrev med leverans hem till dörren, antingen med PostNord, CityMail eller Early Bird. Större paket (över 2 kg) skickas vanligtvis med DHL till ditt närmaste utlämningsställe.

På beställningar under 300 kr kan du välja mellan två fraktalternativ:
Leverans inom 2–4 dagar: 45 kr
Leverans inom 4–7 dagar: 25 kr

På beställningar över 300 kr kan du välja mellan:
Leverans inom 2–4 dagar: 25 kr
Leverans inom 4–7 dagar: Gratis

Alla medlemmar i Tranans vänner får en rabattkod som ger 10 procents rabatt första gången de handlar av oss, och sedan speciella rabatter och andra förmåner i enlighet med särskilda erbjudanden till Tranans vänner.

Vännernas rabatt, och den rabatt du kan ha om du fått en rabattkod i annat sammanhang, dras av vid utcheckningen, då också fraktkostnaden och därmed det totala priset för ditt köp framgår. 

Under flikarna till vänster kan du läsa mer om våra köpvillkor mm.

Nets/Riverty

Tranan anlitar Nets för att sköta betalningarna på vår webbshop. Nets erbjuder för din bekvämlighet olika betalningslösningar, f.n. Swish, fakturabetalning och kontokortsbetalning.

Våra fakturor skickas ut via mail i samband med att ordern skickas från oss. Fakturan har en förfallotid på 14 dagar. Fakturaavgiften är f.n. 9 kr. Fakturor till företag skickas efter särskild överenskommelse per post till angiven fakturaadress och har 30 dagars förfallotid.

Måste jag uppge mitt personnummer när jag köper av Tranan?

Du bestämmer själv vid utcheckningen om du vill lämna ditt personnummer. Det fordras om du vill kunna betala mot faktura. Personnummer lagras krypterat av NETS och kommer aldrig Tranan till del.

Betalning mot faktura

Du får som vanligt först en bekräftelse på ditt köp. Men fakturan skickas ut till dig från Riverty via e-post först när din order har skickats till dig. Fakturan betalas sedan på vanligt sätt och inom den tid du själv har valt. För närvarande tar vi ut en fakturaavgift om 9 kr per köp.

Fakturans betalningsvillkor är 14 dagar om inte annat väljs vid köptillfället. Fakturan kommer att sändas separat med e-post till den e-postadress du anger. För att betala mot faktura måste du ha fyllt 18 år och vara folkbokförd i Sverige samt godkännas i den kreditprövning som eventuellt utförs vid köpet. Fakturan betalas enligt de betalningsinstruktioner som framgår på fakturan, via Plusgirokonto och OCR-nummer.

Vid försenad betalning skickas en betalningspåminnelse och då tillkommer en påminnelseavgift och det utgår också dröjsmålsränta med 2 % per månad från fakturans förfallodag. Vid utebliven betalning kan ärendet lämnas till inkasso varvid ytterligare avgifter  tillkommer.

Ytterligare information finner du på Nets kundservice här.

Ångerrätt hos Tranan

Enligt lagen (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler har du som kund hos Tranan alltid 14 dagars ångerrätt i enlighet med lagens bestämmelser. Tiden räknas från att du mottagit vår försändelse.

Ångerrätten gäller dock inte köp av e-böcker eftersom de på grund av sin beskaffenhet inte kan återlämnas. Den gäller inte heller om varan skulle vara felaktig på något sätt, då handlar det istället om en reklamation.

Vad innebär ångerrätten?

Ångerrätten innebär att du inom 14 dagar från mottagandet har rätt att meddela oss att du ångrar köpet och att du sedan inom samma tid kan returnera varan till oss. Är varan oanvänd och felfri återbetalar Tranan vad du betalat. Är varan inte felfri och oanvänd kan avdrag göras för värdeminskning om du då inte hellre vill återfå den mot att du betalar den verkliga fraktkostnaden.

Vad kostar det att returnera böcker?

Vi tar inte ut någon expeditionsavgift eller liknande när du returnerar något till oss, men du får själv betala hela kostnaden för returfrakten om det inte rör sig om en reklamation.

Hur gör jag för att returnera böcker?

Vill du utnyttja din ångerrätt ska du meddela oss detta inom 14 dagar från det att du mottagit produkten. Du kan kontakta oss här eller alternativt använda Konsumentverkets standardformulär för ångerrätt. Du skall sedan utan dröjsmål och fortfarande senast inom 14 dagar skicka tillbaka böckerna till oss.

Förpacka böckerna väl, så de inte skadas under transporten. Bifoga uppgifter om ditt namn och ordernummer, gärna genom att bifoga en kopia av orderbekräftelsen. Annars kan vi ha svårt att se att returen kommer från dig.

Du betalar alltså själv hela kostnaden för returfrakten och sänder den till:

Bokförlaget Tranan
Malmgårdsvägen 55A
116 38 Stockholm

Hur gör jag med fakturan eller betalningen när jag returnerar något till Tranan?

När vi godkänt din retur meddelar vi vår betalningsförmedlare Nets att du ångrat köpet eller eventuellt kan ha rätt till kreditering. Har du istället betalat med kort eller genom direktbetalning via din bank kommer istället ditt konto att krediteras med aktuellt belopp.

Kan jag byta en bok jag köpt mot en annan bok istället?

Tranan kan inte hantera byten via webbshopen, men du har ju full ångerrätt. Om du returnerar dina varor enligt våra villkor ovan, får du pengarna tillbaka och kan köpa en annan bok istället.

Kan jag låta bli att hämta ut böcker jag beställt?

Du kan inte ångra ett köp enbart genom att låta bli att hämta ut försändelsen. Om du inte hämtar ut en försändelse som vi skickat till dig debiterar vi dig för våra kostnader både för frakten till dig och för returfrakten tillbaka till oss. Dessutom debiterar vi dig 99 kr för vår administration och hantering.

Personuppgifter

Tranan månar starkt om allas personliga integritet. Vi strävar därför efter att nå vad som rimligen kan vara bästa möjliga skydd när vi behandlar personuppgifter. Det gör vi först och främst genom att inte fråga efter andra uppgifter än de som verkligen är nödvändiga, och först då vi fått ditt samtycke, och sedan – när vi fått uppgifterna – genom att ge dem ett så högt och rimligt skydd som är möjligt, bl.a. genom att använda säkra servrar och genom kryptering av känsliga uppgifter när du handlar från vår hemsida. Vid försäljning av böcker måste vi ha vissa självklara uppgifter som namn och adress, så att vi kan skicka din beställning, och i andra fall fordrar lagen att vi behöver få ditt personnummer, tex för att kunna skicka kontrolluppgifter.

Vi måste alltså samla vissa uppgifter, men all behandling av dem sker i enlighet med gällande lag. Inom EU/EES gäller från maj 2018 numera också den särskilda Dataskyddsförordningen (GDPR). Införandet av den medför bl.a. att vi skall kunna redogöra för vilka personuppgifter vi samlar in, vad vi kommer att använda dem till och vad syftet är med det. Inga företag skall kunna ha några dolda syften med de personuppgifter som man samlar in. GDPR ger också en ökad rätt för privatpersoner att tacka nej till lagring av personuppgifter och att få dem raderade om det inte finns några legitima skäl för insamlandet. De skall inte längre kunde användas för tex. oönskad direktreklam.

Det är Tranan och Trasten AB (“Tranan”) som är personuppgiftsansvarig. Har du några frågor eller undrar du över något, eller vill du komma i kontakt med oss om dina personuppgifter, t.ex. för att ändra dem eller be oss ta bort dem, kan du kontakta oss här.

Vilka personuppgifter samlar Tranan in och hur behandlar vi dina personuppgifter?

Med personuppgifter menar man alla uppgifter som på något sätt rör dig och kan identifiera dig som individ. Det kan vara självklara saker som namn, personnummer och adress eller bilder på dig och andra kontaktuppgifter, men också din IP-adress och de sidor du besökt och val du gjort på hemsidan. Med behandling av personuppgifter menas allt som vi gör med den informationen, t.ex. sändlistor för nyhetsbrev, registrering i Tranans vänner och all hantering vid försäljning av böcker.

Tranan behandlar bara sådana personuppgifter som du själv på olika sätt har gått med på att lämna oss (eller som vi lagligen måste samla in). När du går in på vår hemsida, t.ex., får du lämna medgivande till att vi använder cookies, när du anmäler dig till vårt nyhetsbrev går du med på att uppge namn och mailadress, när du loggar in respektive betalar går du med att lämna de uppgifter som då krävs.

Tranan behandlar sedan inte dina personuppgifter i något annat syfte än det vi anger. Vi behandlar också personuppgifter för att kunna svara på förfrågningar, och på annat sätt korrespondera med dig, för att kunna sända nyhetsbrev och annan information om vår verksamhet, för att du skall kunna delta i eventuella aktiviteter på hemsidan, för att vi skall kunna administrera Tranans vänner och för att kunna sälja, leverera och på annat sätt hantera köp av böcker och annat som du valt att handla av oss, och för att kunna ge dig service i samband med detta.

Tranan kan också använda dina personuppgifter för vår marknadsföring, för uppföljning av vår försäljning, och på olika sätt för att vi skall kunna förbättra både våra produkter och våra tjänster.

Tranan behandlar personuppgifter också för att se hur besökarna utnyttjar vår hemsida, för att vi skall få en bild av hur och vad man söker där, och kunna anpassa sidan efter det, och för att kunna visa anpassat innehåll. Den sortens behandling identifierar dig dock inte som individ, utan är bara till för att ge oss kunskap om besökarnas samlade beteenden, vad och hur man söker på etc.

Dina personuppgifter kan också komma att behandlas indirekt i samband med utveckling, test och förvaltning av hemsidan och de IT-system som hänger ihop med den, men då bara om det behövs av tekniska skäl.

Slutligen kan i vissa fall tredje part beröras, t.ex. då du handlat något i vår webbshop, där det är Nets/Riverty som sköter själva betalningarna och i vissa fall en annan part som skickar böckerna. Vissa uppgifter i shopen behandlas av Tranan (t.ex. din mail-, hem- och leveransadress), medan andra (som kort- och bankkonton samt personnummer) behandlas av Nets, utan att Tranan har någon insyn i dessa.

Vilken rätt har Tranan att alls behandla personuppgifterna?

Vi behandlar alltid dina personuppgifter i enlighet med gällande lag, om det är  nödvändigt för att vi skall kunna genomföra ett avtal med dig, om vi har ett annat legitimt och berättigat intresse t.ex. av att utveckla vår webbplats, våra produkter eller tjänster och i övrigt alltid enbart med ditt samtycke.

Hur länge lagrar Tranan uppgifterna?

Alla uppgifter som vi samlat in raderas när de inte längre behövs för ändamålen. Du kan förstås också alltid när som helst själv begära att de raderas.

Kan Tranan lämna ut uppgifter till någon annan?

Normalt lämnar vi aldrig någons personuppgifter vidare till någon annan.

I vissa fall måste det ändå ske, men då enbart för vissa särskilda ändamål. Vi kan ibland t.ex. behöva anlita andra företag för att få hjälp eller teknisk support med vår IT-teknik eller för att de erbjuder vissa tjänster, som vi inte kan göra själva, tex. hantering av nyhetsbrev och annan information till våra läsare, köpare och medlemmar i Tranans vänner, för distribution av pressmeddelanden,  eller för att göra analyser av besök och trafik och annan statistik på hemsidan, eventuellt vid bokföring etc. och, inte minst, för betalfunktionen, där vi anlitar Nets. Dessa företag, inom eller utanför EU, måste då ibland få tillgång till personuppgifter som vi hanterar för att kunna utföra sitt arbete. Genom avtal med dessa företag söker vi alltid säkerställa att de håller tillräckligt högt skydd för personuppgifterna. När du lämnar personuppgifter till Nets hanterar de dessa krypterat och via 3D-secure.

Vi kan i undantagsfall också vara skyldiga att lämna ut personuppgifter, t.ex. till polis eller annan myndighet, om de skall utreda brott eller om vi av någon annan anledning kan vara skyldiga att göra det enligt lag eller efter myndighets beslut.

Vad gäller beträffande de länkar som kan finnas på Tranans hemsida?

Tranan kan ibland länka till andra fristående sajter, men då bara för att underlätta för dig att finna kompletterande information. Tranan har förstås ingen kontroll över hur de webbplatserna hanterar personuppgifter. Klickar du på en länk till en annan webbplats uppmanar vi dig därför att kontrollera vilka principer de har för behandling av personuppgifter, som de hämtar in, och för användning av cookies.

Vilken rätt har jag till mina egna personuppgifter?

Du har enligt gällande regler alltid rätt att när du så önskar

 • få tillgång till dina  personuppgifter hos Tranan;
 • få felaktiga personuppgifter rättade;
 • begära att Tranan skall sluta behandla dina personuppgifter;
 • begära att vi skall radera dem helt;
 • begära att vi skall begränsa behandlingen;
 • ha rätt till dataportabilitet;
 • återkalla ett tidigare lämnat samtycke till viss behandling;
 • invända mot behandlingen av personuppgifterna.

I samtliga fall kan du kontakta oss med din begäran här I vissa fall innebär det att du inte längre kan köpa böcker hos oss, eftersom vi måste ha uppgifter om t.ex. din adress för att kunna skicka beställda varor till dig.

Om du anser att Tranan behandlar dina uppgifter i strid mot lag eller andra regler har du dessutom alltid möjlighet att också sända dina klagomål till aktuell tillsynsmyndighet.

Hur kontaktar man Tranan om dessa frågor?

Tranan är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina uppgifter. Har du frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter, eller undrar du över något när det gäller denna hantering, är du välkommen att kontakta oss antingen via vanlig post:

Bokförlaget Tranan
Malmgårdvägen 55A
116 38 Stockholm

Eller via e-post [email protected].

Cookies

Vad är cookies och varför använder Tranan dem?

På vår hemsida använder vi oss av cookies, som är små textfiler som lagras på den enhet som man använder när man surfar på nätet och besöker och använder sig av webbplatser och tjänster online. De används för att underlätta och förbättra vissa funktioner, som t.ex. navigering på webbplatsen eller lagring av tidigare angivna adressuppgifter vid köp.

Tranan använder sig av sådana cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ta bort bannern om användning av cookies när du klickat på “Jag förstår”, beställning av nyhetsbrev, vid köp av varor, hantering av artiklar i varukorgen, för att samla in statistik om antalet besökare och rent allmänt för att få information om hur webbplatsen används. Allt detta gör det möjligt för Tranan att utveckla och göra webbplatsen bättre, men är också en förutsättning för att vi skall kunna ha försäljning på sidan.

Cookies kan också samla in sådant som också betraktas som personuppgifter, t.ex. IP-adresser, men däremot inga personuppgifter som direkt handlar om besökaren som person. Tanken med dem är alltså inte att samla personuppgifter, utan att ge besökaren en mer personligt utformad webbplats med relevant innehåll.

Cookies raderas antingen automatiskt i samband med att en användare stänger ned sin webbläsare (de kallas då ”session-cookies”) eller lagras på användarens dator till nästa besök på hemsidan (då kallade ”permanenta cookies”). Även permanenta cookies ska tas bort automatiskt efter en viss angiven tid. Alla cookies kan också tas bort av användaren.

Du kan stänga av all användning av cookies i din webbläsare. Du kan då dock inte längre handla på Tranan. Om du accepterar cookies och vill ha ytterligare information om de cookies vi använder kan du använda olika verktyg för detta, tex Webbkollen.

Kontakta oss

Du är välkommen att kontakt oss om du har några frågor eller annars undrar över något. Du når oss med vanlig post på adress

Bokförlaget Tranan
Malmgårdsvägen 55A
116 38 Stockholm

E-post: [email protected].
Telefon: 08-605 81 79

Du kan också ta direktkontakt med någon av våra medarbetare, som du hittar på sidan Om Tranan.

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0