Thomas Bernhard


Självbiografierna


Roman    Översatt från tyska av Lars W. Freij och Susanne Widén
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

I lager

Thomas Bernhards självbiografiska romaner – Orsaken, Källaren, Andhämtningen, Kylan och Ett barn – hör till hans mest lästa och omtalade. Skikt för skikt tränger han in i sitt förflutna, med början i de svåra skolåren där han tvingas öva sig att uthärda både de allierades bombattacker över Salzburg och sina egna inre plågor. Som tonåring har han en livgivande period som lärling i en handelsbod, där han utvecklar sin passionerade kärlektill musiken innan han insjuknar i en svår lungsjukdom som nästan tar hans liv. Som artonåring mottar han sista smörjelsen, men kan slutligen själv vandra ut från sanatoriet. I det sista bandet skildrar han de tidiga barndomsåren, och sluter en cirkel där den första delen har tagit sin början.

Med stor omsorg mejslar Bernhard ut inte bara en barndom och en ungdom, utan en hel syn på livet och på världen.

Thomas Bernhard (1931-1989) räknas till en av Österrikes och den tyskspråkiga litteraturens viktigaste författare under efterkrigstiden. De fem banden i hans självbiografiska svit utkom mellan 1975 och 1982, och bidrog till att ge hans redan omtalade namn ett världsrykte. När det sista bandet publicerades började litteraturkritiken tala om ett “mästerverk i det här århundradets litteratur”. Självbiografierna tycktes bana en ny väg för hans författarskap, som har en fortsättning i romanen Wittgensteins brorson (1982), Bernhards hyllning till vännen Paul Wittgenstein.

Den svenska samlingsutgåvan innehåller ett nyskrivet efterord av Manfred Mittermayer, professor i litteratur vid Universitetet i Salzburg och en av grundarna till det österrikiska Thomas Bernhard-sällskapet.

Recensioner:
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Gefle Dagblad
Västerbottens-Kuriren

Första utgåvan av Självbiografierna gavs ut 2011 och slutsåld.

Danskt band    478 sidor  
ISBN: 9789188903198
Utgivningsdatum: 2022-09-14
Utgivningsserie: Thomas Bernhard: Prosa
Författarens hemland: Österrike
Region: Europa
Formgivare: Håkan Liljemärker
Utgivningskatalog: Höst 2022

PRESSINFORMATION
Högupplöst omslag: Ladda ned
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0