Salim Barakat


Geometriska andar


Roman    Översatt från arabiska av Jonathan Morén

Fem skyddsandar missköter sitt oklara uppdrag. Ett hav dyker upp på ett oväntat ställe. En rasande morfar jagar sitt ofödda barnbarn… Geometriska andar är Salim Barakats mycket egensinniga tolkning av det libanesiska inbördeskriget: en verklighet som har råkat i sken, en tillvaro som gjort uppror mot sig själv, där tid och rum är nyckfullt cirkelformade, där det osynliga leker med människornas öden och där de döda aldrig upphör med sina interna tvister. Men det är inte en bok om Libanon. Det är historien om varje inbördeskrig i varje land, om det förflutnas hämnd på framtiden: en berättelse lika förvirrande och oresonlig som krigets kaos.

Salim Barakat (f. 1951) hör till den arabiska litteraturens mest säregna röster och ses som en förnyare av den arabiska poesin och prosan. Hans många romaner spänner över allt från de tidiga verkens magiska realism, över djupdykningar i exilens psykologi och skildringar av kurdisk historia, till de senaste årens utflykter i uppdiktade världar, befolkade av kentaurer eller levande statyer.
Mellan 1975 och 1982 levde Barakat i hjärtat av inbördeskrigets Beirut, förebilden till den namnlösa staden i Geometriska andar.

Recensioner:
Göteborgs-Posten
Svenska Dagbladet


Inbunden    334 sidor  
ISBN: 9789186307875
Utgivningsdatum: 2011-09-01
Författarens hemland: Syrien
Region: Arabvärlden
Formgivare: Anders Wikström
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0