Gonçalo M. Tavares är en av den portugisiskspråkiga världens mest prisade och hyllade samtida författare. Han har blivit kallad för »en portugisisk Kafka« (av Le Figaro), för hans skruvade, ironiska romaner. Nu är han aktuell på svenska med romanen Matteo blev arbetslös, som är den andra boken vi ger ut av honom, efter Stadsdelen (2012).

Foto: Alfredo Cunha

Matteo blev arbetslös inleds med Aaronson, som en dag bestämmer sig för att jogga åt fel håll i en rondell och blir påkörd av Ashley, som i sin tur envetet försöker hitta en herr Baumann för att dela ut ett paket. Och så fortsätter det i bokstavsordning, som i ett dominospel, tills vi når fram till bokens huvudperson: den arbetslöse Matteo som äntligen fått nys om ett jobb.

Det är ett absurt litet mästerstycke vars såväl humoristiska som tragiska små episoder om arbetets och det till synes banala alfabetets betydelse också har något viktigt att säga om oss själva och om världens ordning.

Gonçalo M. Tavares föddes i Angola 1970 men växte upp i Portugal. Han har hyllats av kollegor som José Saramago, Enrique Vila-Matas och Alberto Manguel och har tilldelats en mängd utmärkelser, däribland Prémio Portugal Telecom och Prémio José Saramago. Han har publicerat ett stort antal verk i olika genrer och har översatts till fler än 45 språk.

Som ett smakprov bjuder vi här på bokens första kapitel, i Hans Berggrens översättning.

Comments are closed.

Böcker som omnämns på sidan

 • Matteo blev arbetslös

  juni 2018
  Nyheter
 • Stadsdelen

  oktober 2012
  Tillfälligt slut
  Okategoriserad
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0