Vistelsestipendium för översättare i Grez-sur-Loing

I samarbete med Stiftelsen Grez-sur-Loing utlyser vi ett vistelsestipendium med resebidrag för en månads vistelse i Grez-sur-Loing, Frankrike. Stipendiet är avsett som en uppmuntran för en pågående översättargärning och avser att ge stipendiaten tillfälle att under tiden i Grez arbeta med ett projekt som översättaren väljer själv och som inte behöver vara kopplat till Tranan.

FÖR ATT KUNNA SÖKA SKA DU UPPFYLLA NÅGOT AV FÖLJANDE KRITERIER:

  • Ha översatt en bok för Tranan utgiven under perioden 1 januari 2020–31 december 2022
  • Under 2022 eller 2023 översätta en bok för Tranan

I STIPENDIET INGÅR:

  • En månads betalt boende i lägenhet nr 2 i Hôtel Chevillon jämte en eventuell medföljare (begränsat till make/maka/sambo/familjemedlem). Lägenheten är en tvårumslägenhet på ca 30 m2, utrustad med sovrum, toalett och dusch samt vardagsrum med minikök.
  • Betald resa för en person till och från Grez-sur-Loing.
  • Fri tillgång till wifi.
  • Tillgång till de allmänna utrymmena: salongen, biblioteket, köket, matsalen och trädgården.
  • Lakan och handdukar tillhandahålls. Tvättmaskin, torktumlare och bra möjligheter att hänga tvätt finns såväl ute som inne.

För eventuell ytterligare närstående liksom för vänner, kolleger etc. finns (i begränsad omfattning) gästrum att hyra, men det ingår inte i stipendiet.

ANSÖKAN

Ansökan är öppen till och med midnatt den 5 november 2022 via länken nedan. Stipendiaten utses sedan i mitten av november genom lottdragning. Alla kandidater som uppfyller våra kriterier och har uppgett i ansökningsformuläret att de har möjlighet att tillbringa mars månad 2023 i Grez-sur-Loing har samma chans att få stipendiet.

Till ansökningsformuläret

OM GREZ-SUR-LOING

Grez-sur-Loing är en liten by med ca 1 400 invånare nära Fontainebleau, 70 km sydost om Paris. Hôtel Chevillon är en stor klassisk fransk byggnad fylld med historia som går tillbaka till 1800-talet, då Grez-sur-Loing var ett livligt internationellt konstnärssamhälle. Under 1880-talet var de flesta som kom skandinaver och strax före sekelskiftet anlände japanska konstnärer, som där bland annat grundade den japanska impressionismen. Många av de skandinaviska konstnärerna som kom hit under slutet av 1800-talet blev framstående konstnärer och författare, såsom målaren Carl Larsson och författaren August Strindberg. Hôtel Chevillon är idag ett gästhem för stipendiater från en lång rad olika håll. Verksamheten är inriktad på konstnärligt och vetenskapligt arbete, med möjlighet till tankeutbyte och social samvaro i en inspirerande miljö. De generöst tilltagna allmänna utrymmena – salongen, biblioteket, köket, matsalen och trädgården med flodstranden – är platser där man kan umgås med andra stipendiater och gäster. Längst ner i trädgården hittar du den berömda stenbron, förevigad i ett stort antal målningar.

Mer information om gästhemmet och byn Grez-sur-Loing finns att läsa på www.grez-stiftelsen.se

För frågor om stipendiet eller ansökan, kontakta Johannes Holmqvist på Tranan: 0702-548 144 / [email protected]

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0