-20%

Oscar Hemer


Borgesiana


Essä   
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

I lager

JORGE LUIS BORGES (1899–1986) är en av nittonhundratalets mest ikoniska förfat­tare. Hans berömmelse vilar både på den ny skapande litteratur han producerade under mer än ett halvt sekel och på mytologin kring hans liv: han var den unga avantgardisten, den utvalde huvudbibliotekarien vid nationalbib­lioteket i Buenos Aires, den stridbare Peron­-motståndaren som gjorde mer än ett politiskt snedsteg och, på ålderns höst, den blinde bar­den som fostrade en ny generation författare.

I nio essäer djupdyker Borgeskännaren Oscar Hemer i Borges liv och författarskap utifrån lika många perspektiv, till exempel kärle­ken till hemstaden Buenos Aires, de ideliga förälskelserna, fascinationen för den judiska mystiken och förhållandet till Sverige och Nobelpriset.

Idén till boken föddes under arbetet med de tre stora volymer med Jorge Luis Borges verk som Tranan givit ut under de senaste åren. Oscar Hemer — som varit en av redaktörerna och översättarna — började skriva en bok som kan ackompanjera läsningen av Borges egna texter, skriven i en på samma gång lärd och personlig stil.Boken kan ses som en pendang till de tre Borges-volymerna och fungerar både som fördjupning och läsguide, samtidigt som essäerna också är lättillgängliga och allmänbildande för den vanliga läsaren.

Oscar Hemer är professor i journalistisk och litterär gestaltning vid Malmö Universitet och författare till ett femtontal böcker i olika genrer, bland annat romanerna i Argentina­trilogin. Han har också ett förflutet som kulturjournalist, bland annat för Sydsvenskan. Enga­gemanget i Borges verk sträcker sig långt tillbaka i tiden och han har besökt Argentina i många omgångar sedan det första besöket 1974.

Pressröster

»Hemer har givit mycket av läsning och liv åt Latinamerika och Argentina, han har översatt flera av Borges verk, samtalat med personer kring honom, studerat och skrivit. Borgesiana är en bok om Borges men också om Argentina och Latinamerika, och om sin författare, vars egen historia vävs samman med bokens vidsträckta ämne till en oavlåtligt intressant, lärorik och fascinerande skildring. Jag steg in i den borgeska världen som man stiger in i ett hus och upptäckte en otrolig mångfald rum att utforska.«
Arne Johnsson i BTJ (Betyg 5/5) 2021-10-16

Häftad    264 sidor  
ISBN: 978-91-89175-53-2
Utgivningsdatum: 2021-10-20
Utgivningsserie: Jorge Luis Borges utvalda verk
Författarens hemland: Sverige
Utgivningskatalog: Höst 2021

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2021-11-06
Högupplöst omslag: Ladda ned
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0