Helon Habila


Resenärer


Roman    Översatt från engelska av Helena Hansson
KÖP DIREKT FRÅN FÖRLAGET
Snabb leverans
Fri frakt över 300 kr, annars från 25 kr
Säker betalning med Swish, kort, faktura eller Apple Pay

Available Options

Inbunden bok
E-bok (epub)

»Varför tar vita människor alltid för givet att varenda svart person på resa är flykting?«

En nigeriansk man har följt med sin amerikanska konstnärsfru till Berlin. Där stöter han på andra resenärer från den afrikanska kontinenten: en ung man som tagit sig från Malawi till Europa för att studera film men som nu lever i en övergiven kyrka utan giltiga papper, en läkare som flytt kriget i Libyen, en ung kvinna från Zambia som är på väg att besöka sin brors mördare, en somalisk man som fått överge sin älskade livsmedelsbutik. De har helt olika bakgrund, men i Europa luckras gränserna mellan dem snart upp.

Resenärer utgör ett välkommet perspektiv i debatten om den europeiska så kallade »flykting­krisen«, där Helon Habila gör människor av dem som i nyhets­rapporteringen reduceras till kategorier som »migranter« och »flyktingar«. Vittnesmålen är baserade på människor han själv mött under sina resor, men skildras här i romanform.

HELON HABILA är född 1967 i Nigeria men delar idag sin tid mellan hemlandet och USA, där han har sin familj. Resenärer är hans fjärde roman och den tredje som översatts till svenska. Han skriver även litteraturkritik i The Guardian.

HELENA HANSSON översätter från engelska och danska. Hon har tidigare översatt bland andra Toni Morrison, Roxane Gay och Rebecca Solnit och är 2021 års Nobelpristagare Abdulrazak Gurnahs svenska översättare.. Hennes översättning av Akwaeke Emezis Sötvatten är finalist till Årets översättning och Kulturhuset Stadsteaterns Internationella Litteraturpris 2021.

»Resenärer har allt – intelligens, tragedi, poesi, kärlek, intimitet, medkänsla … Vad mer kan man kräva av en roman?« The Guardian

Pressröster

»"Vi får komma människorna så nära att det gör ont", skrev en kritiker i en av de tyska tidningarna om boken och jag kan inte annat än hålla med. Dokumentära romaner om flyktingkrisen kan vara så tillgjort överduktiga. Inte Habilas roman. Varje berättelse är paradoxal, oförutsägbar, berörande och högintelligent.«
Sinziana Ravini i Göteborgs-Posten 2021-11-24

Inbunden    330 sidor  
ISBN: 978-91-89175-56-3
Utgivningsdatum: 2021-11-10
Författarens hemland: Nigeria, USA
Region: Afrika
Formgivare: Kerstin Hanson
Utgivningskatalog: Höst 2021

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2021-11-20
Högupplöst omslag: Ladda ned
Pressfoto: Ladda ned (© Wyndham Campbell Prizes)
Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0