Enrique Vila-Matas


Man kommer aldrig ifrån Paris


Roman    Översatt från spanska av Yvonne Blank
Går ej att köpa för tillfället

Enrique Vila-Matas är en riktig kultförfattare i den spansktalande världen, där han också mottagit några av de absolut finaste litterära priserna. Hans böcker, som Bartleby & Co och Dublinesk, handlar ofta på ett eller annat sätt om litteratur, men är alltid skrivna med en stor dos självironi och lekfullhet.

Man kommer aldrig ifrån Paris handlar om en period på 70-talet då Vila-Matas lämnat Franco-Spanien för att bosätta sig i Paris. Han vill bli författare och leva det liv han läst om i Ernest Hemingways Paris-skildring En fest för livet. Han får hyra en vindskupa av Marguerite Duras som också ger honom en lista med instruktioner han bör följa om han vill bli en riktig författare, vilket han också försöker göra. På Paris gator går han runt med ett spelat svårmod, iklädd glasögon som han inte behöver och med en pipa i mungipan, som Sartre. Genom Duras kommer han i kontakt med många stora och kända författare och konstnärer, och romanen är kryddad med anekdoter om tidens viktigaste figurer.

Romanen är utformad som en föreläsning Vila-Matas håller inför åhörare i Barcelona, men den försvinner snabbt ut på Paris gator och tar med läsaren på en underbart charmig och underhållande skildring av den litterära metropolen. Även om boken – i likhet med det mesta Vila-Matas skriver – har drag av både essä, litteraturhistoria och självbiografi så har den formen av en roman. 


Inbunden    ISBN: 978-91-88253-71-2
Utgivningsdatum: 2019-08-16
Författarens hemland: Spanien
Region: Europa
Formgivare: My Hellsten
Utgivningskatalog: Sommar 2019

PRESSINFORMATION
Recensionsdatum: 2019-08-30
Kundvagn
+Antal
-
Summa
169 kr

Fri frakt vid köp över 300 kr

Fortsätt handla
1