Läs ett utdrag

Jamaica Kincaids Min bror
– en annorlunda sorgebok

Arkiv

Browsing

När hennes bror Devon dog i aids 1996 hade Jamaica Kincaid nyligen givit ut romanen Min mors självbiografi och var en internationellt hyllad och erkänd författare. Broderns sjukdom fick henne att stanna upp, återvända till familjen på hemön Antigua och utifrån sin förhållandevis privilegierade position hjälpa till så gott hon kunde. Hans död – eller snarare hans döende – blev föremål för memoarboken Min bror som nu för första gången är tillgänglig på svenska, i översättning av Niclas Nilsson.

Klicka på omslaget för attläsa mer om boken.

Kincaids biografi är känd: hon föddes som Elaine Potter Richardson på den karibiska ön Antigua och växte upp under knapra förhållande. Som 16-åring skickades hon till USA för att arbeta som barnflicka, och väl där bröt hon med sin familj och började så småningom skriva, då med det tagna namnet Jamaica Kincaid. Som 25-åring var hon fast anställd skribent på The New Yorker, tio år senare debuterade hon som författare med På flodens botten, och under senare delen av 80-talet växte hon ut till en litterär superstjärna, ofta förknippad med den så kallat postkoloniala litteraturen, det vill säga litteratur som på olika vis behandlar erfarenheten av att leva under kolonialismen.

Även om de flesta av Kincaids romaner i olika grad går att härleda till hennes eget liv så är de aldrig uttalat självbiografiska. I Min bror, däremot, skriver Kincaid öppet om sin bror och deras gemensamma familj, som alltid på ett oförställt, emellanåt brutalt ärligt sätt. Men lika mycket handlar boken om henne själv, om uppväxten på Antigua, och inte minst – om den såriga, komplicerade relationen med modern som på olika sätt antytts i hennes tidigare romaner.

Min bror gavs ut 1997 och var då finalist till National Book Awards i USA och togs emot med strålande recensioner.

Läs de första sidorna i boken här nedan:

Bilden föreställer en ung Devon och är tagen av Jamaica Kincaid. 


BÖCKER SOM OMNÄMNS I TEXTEN

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0

Beställ dina julklappsböcker senast kl. 12 den 17 december för leverans före julafton.   Gå till butiken   Avvisa