Med start den 9 juni sänder Sveriges Radio den spanske författaren Juan José Millás roman Världen som radioföljetong. Det är Tomas von Brömsen som läser Manni Kösslers svenska översättning. Det går att lyssna på hela följetongen i egen takt fram till och med den 4 augusti på Sveriges Radios webbplats och i deras app.

Om Världen:

Millas – VärldenNär Juan José Millás var barn hade hans far en verkstad för elektromedicinska apparater. Som vuxen tänker Juan, nu författare, tillbaka på hur hans far en gång använde en bit kött för att prova en elektrisk skalpell han uppfunnit. Han minns gatan i Madrid dit de flyttade, den gata där han träffade sin första kärlek, där han första gången mötte döden. Gatan som en gång var hela hans värld. Genom minnena går det upp för honom att skrivandet, precis som faderns skalpell, på en och samma gång öppnar och sluter till sår. Romanen Världen är ett försök att tillsluta såret som hans uppväxt var, och som hans vuxenblivande kom att bli.

Med sin känsliga, personliga stil får den spanske författaren Juan José Millás vardagliga händelser och barndomsminnen att framstå som något fantastiskt, så att verkligheten framträder på nytt för läsaren. Boken belönades med det prestigefyllda Premio Planeta-priset när den gavs ut i Spanien år 2007.

Juan José Millás är en stark röst inom den samtida spanskspråkiga litteraturen, och är även känd för sina texter i dagstidningen El País och sitt radioprogram på kanalen Ser. Han föddes 1946 i Valencia och flyttade senare med sin familj till Madrid. Millás första roman Cerbero son las sombras gavs ut 1975. Sedan dess har han publicerat mer än trettio böcker i olika genrer, och är översatt till över 23 språk.

Comments are closed.

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0