Snart är det dags för årets bokmässa i Göteborg, och som vanligt kommer Tranan att närvara med en monter på Internationella Torget, monter H03:17!

En av våra hedersgäster är den puertoricanska poeten Giannina Braschi. I våras gav vi ut Drömmarnas imperium, innehållande ett urval av hennes dikter från tre diktsamlingar, i svensk språkdräkt av Hanna Nordenhök och Helena Eriksson. Braschis skrivande är nomadiskt och postmodernt: genom sin prosalyriska blandning av stilar och språk, engelska, spanska och spanglish (så kallad code switching), utforskar hon språket och politiska teman. På bokmässan kommer hon att delta i uppläsningar och samtal enligt nedan:

Läsningar
Torsdag 27 sept kl 14.00 – 15.00:
Rum för Poesi, R2

Läsningar med poeterna Giannina Braschi (Puerto Rico), Christer Hermansson, Heidi von Wright (Finland) och Jörgen Gassilewski.

Språka på spanglish
Fredag 28/9 kl 12.00 – 12:30

B07:40
Uppläsning i Aftonbladets monter

Drömmarnas imperium
Fredag 28 sep kl. 17:20 – 17:40
Internationella Torgets Scen, H-hallen

Ett samtal om gränser eller avsaknaden av dem i förhållande till genrer, språk, nationaliteter. Vad händer med språket, världen?

Språka på spanglish
Lördag 29/9 kl 16.00 – 16:30

B07:40
Uppläsning i Aftonbladets monter

 

Besöker mässan gör även en av Portugals främsta författare – Gonçalo M. Tavares. Till mässan kommer vi ut med Stadsdelen, presenterad här:

I Stadsdelen bor ett antal personer vars namn vi känner igen och vars verk vi kanske har läst. Men genom den stillsamt absurda tillvaro de för i Gonçalo M. Tavares värld, får vi nu lära känna nya sidor av dem. Hans projekt Stadsdelen har med tiden kommit att befolkas av ett fyrtiotal egensinniga andar, de flesta författare, arkitekter eller konstnärer, varav hittills tio har förlänats egna böcker. I den här utgåvan finns sex av de böckerna samlade, alla med Rachel Caianos omistliga illustrationer.

Tavares deltar på mässan enligt nedan:

Maskin, bön, litteratur och fantasi
Lördag 29 sep kl. 10:20 – 10:40
Internationella Torgets Scen, H-hallen

Litteratur som trolleri. Tavares, en ledstjärna inom samtida portugisisk litteratur, om kampen mellan logik och tro.

Författare blir grannar
Lördag 29 sep kl. 15:30 – 15:50
F3

Gonçalo M. Tavares, en ledstjärna inom samtida portugisisk litteratur, tar oss med genom sitt arbete, en värld som vänder sig mot barbari, där Valéry, Brecht och Swedenborg möts.

 

Lagom till Bokmässan släpper vi Karta över nästa värld, av den amerikanska indianförfattaren Joy Harjo. Under Bokmässan kommer Stewe Claeson att samtala om bland annat Joy Harjo i ett scenprogram:

Hur kan man förstå amerikanska indianpoeter?
Lördag 29 sep kl. 10:30 – 11:00
Litteraturscenen, A01:60

Med sitt självklara tilltal blandar Joy Harjo både poesi, prosalyrik, memoar och prosa, en berättarmetod vanlig bland de folk som kallas indianer. Sedan ett halvt sekel har det i USA vuxit fram en litteratur skriven av företrädare för de många stammarna, och bland dem intar Harjo positionen som en av de mest inflytelserika.

Comments are closed.

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0