Vårens höjdpunkt är två nya böcker av Clarice Lispector – debutromanen Nära det vilda hjärtat och novellsamlingen Familjeband. Finns i en (fysisk eller digital) bokhandel nära dig!

Familjeband utkom ursprungligen 1960 och innehåller noveller som skrivits under 20 år. Den handlar om personer som är fångade i sina sätt att leva och i sina sociala roller. Plötsligt ställs de inför något fullständigt främmande, mystiskt, i en vardaglig situation. En avgörande insikt som de inte kan backa undan ifrån. Clarice Lispector söker skoningslöst och outtröttligt efter den verkliga innebörden i varje ögonblick.

Nära det vilda hjärtat (1944) är en skeptisk betraktelse över äktenskapet, skriven av en romandebuterande, tjugotreårig Clarice Lispector. Hon har just avslutat sina juridikstudier och arbetar nu som journalist. Samma år gifter hon sig med en blivande diplomat. Romanen hyllades som något helt nytt när den kom ut i Brasilien. Än idag hör den till författarens mest omtyckta och omtalade böcker.

Stjärnans ögonblick på Radioteatern
Den 13 april kl 19.03 sände Radioteatern en dramatisering av Clarice Lispectors sista roman, Stjärnans ögonblick, i regi av Magnus Berg.

Från Radioteaterns hemsida:
“Strax före sin död 1977 skrev den brasilianska modernisten Clarice Lispector den halsbrytande metaromanen Stjärnans ögonblick. I Radioteaterns version hör vi bland andra Liv Mjönes, Shanti Roney, Sverrir Gudnason och Anna Wallander i ett filosofiskt farsliknande drama om människan, hennes kärna och författarens makt att definiera denna. I vår mediefierade tid har Lispectors moderna klassiker blivit aktuellare än någonsin.”

Lyssna på uppsättningen på Radioteaterns hemsida t.o.m. 13 maj!
(Sänds även 15/4 20.03, 21-22/4 00.03)

Comments are closed.

Kundvagn
Du har inga böcker i din kundvagn!
0