Övrigt

Bartleby & Co.

»Jag skulle helst slippa«, svarar kontoristen Bartleby i Herman Melvilles novell gång på gång när han blir uppmanad att utföra arbetsuppgifter. Bartleby & Co är en vindlande exposé över de författare i litteraturhistorien som likt Bartleby bestämt sig för att säga Nej. Romanens protagonist är en puckelryggig man i Barcelona, även han kontorist, som efter att i ung ålder ha givit ut en kortroman om kärlekens omöjlighet avslutat sitt författarskap. Men nu påbörjar han en serie fotnoter utan huvudtext om sina likar: Robert Musil, Arthur Rimbaud, JD Salinger, Melville själv och andra författare som slutat skriva. Läsaren förs in i en labyrint utan mitt där det går att höra ett »ljudlöst vrål«. Det handlar om de som vänt sig bort, och om vad deras tystnad säger.

Bartleby & Co är en av Enrique Vila-Matas mest uppskattade böcker. Han har givit ut över tjugo romaner och anses vara en av den spanskspråkiga världens största författare och finns alltid med högt upp på vadslagsningsfirmornas listor över möjliga nobelpristagare.

Enrique Vila-Matas är född 1948 i Barcelona, där han fortfarande bor. Han debuterade 1973, och är idag en internationellt uppmärksammad författare som översatts till över trettio språk. I sitt skrivande blandar Vila-Matas ofta fiktion, essä och biografi. Han driver bloggen El ayudante de Vilnius och är en av grundarna till Finnegans-orden, vars medlemmar varje år samlas för att delta i Bloomsday i Dublin. Andra titlar av Enrique Vila-Matas på Bokförlaget Tranan: Dublinesk (2013)

»En av världens viktigaste författare.«

La Repubblica

 

Läs mer

Brända skuggor

Nagasaki, den 9 augusti 1945. Livet förändras för alltid för den unga lärarinnan Hiroko Tanaka. Hon överlever atombomben, men förlorar allt hon har kärt: sin fästman, sin far, sitt hem. Hennes kropp bär vittnesmål om tragedin; på ryggen bränns tre tranor i flykt in från sidenet i hennes kimono.

Så börjar berättelsen som kommer att sträcka sig över tre generationer och tre världsdelar. Från en ung kvinnas krossade drömmar i slutet av andra världskriget i Japan, via Indiens frigörelse fråndet brittiska kolonialväldet, Sovjets invasion av Afghanistan, ett New York i sviterna av 9/11 till en ung namnlös man iförd orange overall i Guantanamo Bay.

Genom två familjers sammanflätade öden förmedlar Kamila Shamsie kraften hos en gemensam historia, och gestaltar de stora tragedierna genom enskilda människors förluster.

Kamila Shamsie är född år 1973 i Pakistan och nu verksam i Storbritannien. Hon arbetar som journalist och kritiker på The Guardian och romandebuterade 1998 med In the City by the Sea. År 2013 var Shamsie inkluderad på Grantas lista över de tjugo bästa unga författarna i Storbritannien. Brända skuggor är den första av hennes romaner som översätts till svenska.

Kamila Shamsie kommer att besöka Bokmässan i Göteborg 2014.

Läs mer

Den hemliga porten

I en värld präglad av osäkerhet försöker en försynt tjänsteman hålla fast vid fallna ideal genom att få ett löfte om en passande gravplats. Denna önskan får honom att söka sig till en besynnerlig figur han råkat stöta på vid kyrkogården. Samtidigt som mannens livskamrat Remzia sakta tynar bort i sjukdom träffar han i hemlighet sin nye, karismatiske vän. Utifrån de samtal om tillvaron som de två männen för, blir det allt tydligare att valet av gravplats är essentiellt. Och en plats går att ordna – mot vissa offer.

Den hemliga porten rör sig fritt mellan verklighet och illusion och alla tvetydigheter däremellan. Serbiske Miroslav Aćimović har skrivit en allvarlig och drömsk filosofisk satir som dröjer sig kvar länge, syrlig och existentiellt laddad.

Boken inleds med en översikt av serbisk litteraturhistoria, skriven av översättarna Elisabeth Knutsson och Boris Mićanović.

Recensionsdatum 28/8-2014

 

 

Läs mer

True Murder

Elvaåriga Ajuba har kommit till England från Ghana. Hennes pappa har lämnat henne på en internatskola i Devon, där hon försöker förstå vad det egentligen var som hände hennes mamma hemma i Accra. På skolan träffar hon den utåtriktade Polly Venus, vars familj hon snart blir involverad i. När flickorna en dag hittar rester av vad som visar sig vara två spädbarn på Pollys vind inleder de en egen brottsundersökning, inspirerade av mordgåtorna i favorittidningen True Murder. Samtidigt som de två flickorna gräver sig djupare ner i Pollys familjehistoria börjar det gå upp för Ajuba vad som hänt i hennes egen familj. Speglarna börjar tala till henne.

Läs mer

Sånger och stenar

Konst är möten mellan annorlunda (möjliga) världar. När poesi och skulptur möts, kors- befruktar och berikar varandra, kan det öppna våra ögon. Poeten Maura Del Serra (född 1948) och skulptören Staffan Nihlén (född 1929) leder oss in i gränslandet mellan poesi och skulptur, till ett gränssnitt mellan två konstnärer »som varken kan eller vill välja mellan nuet och det förflutna eller mellan natur och mänsklighet«, som författaren och kritikern Olle Granath skriver i sitt förord.

Staffan Nihlén är aktuell med en utställning på Prins Eugens Waldermarsudde, som pågår 22 mars–14 september 2014. Läs mer om utställningen här.

Förord av Olle Granath och André Ughetto.

Läs mer

Kain

Kain mördade sin bror Abel och dömdes av Herren att vandra ensam och vilsen i världen. Historien är välkänd, men aldrig har den berättats som här. I sin sista roman gör José Saramago på sitt oefterhärmliga vis historiens första mördare till en antihjälte med en osviklig förmåga att dyka upp på rätt plats vid rätt tidpunkt. På sina vandringar får den upproriske Kain vara med om det mesta: han råkar befinna sig på Moria berg just när Abraham ska offra sin son Isak, han får se Babels torn förstöras och Sodom och Gomorra utplånas, han ser på nära håll hur Job får utstå Herrens prövningar. Varje gång förundras han av Guds känslokalla och godtyckliga handlande, och varje gång konfronterar han honom.

Kain är en provocerande och mörkt humoristisk omskriv­ ning av Gamla Testamentet. Liksom i Evangeliet enligt Jesus Kristus (1991), där Nya Testamentet gavs en liknande behandling, ger Saramagos blick och berättarförmåga nytt liv och ny innebörd åt de gamla historierna.

Portugisen José Saramago (1922-2010) gav under sin livstid ut ett trettiotal verk. Av de tretton böcker som finns översatta till svenska är Blindheten (1995) och Dubbelgångaren (2002) några av de mest uppskattade. 1998 tilldelades Saramago nobel­ priset i litteratur. Kain blev hans sista roman.

Läs mer

Möten med balocher – varje människa är ett epos

Möten med balocher är en mycket gripande skildring av människor och miljöer som Doulatabadi mötte på sin resa till sydöstra Iran kring årsskiftet 1974–75. Vi får träffa smugglaren Malek som blir hans bäste vän, den dryge kulturpersonligheten Kambuzia som bor i sin herrgård strax utanför Zahedan, poeten Nasuti som han nog helst hade velat slippa träffa, polisen från Shiraz som tycks se det som sin livsuppgift att omvända sunniter till shiismen, och många många fler. Doulatabadis förmåga att på ett levande sätt förmedla, inte bara den yttre miljön, utan också rådande värderingar är enastående. Han beskriver djupa mänskliga relationer på ett både kritiskt och samtidigt sympatiskt sätt. Mahmud Doulatabadi gjorde sin resa för mer än 35 år sedan, men för översättarna känns den mycket aktuell. Det är samma miljö som möter oss idag i detta Irans sydöstliga hörn, en miljö som Doulatabadi sammanfattar med orden »smuggling, opium, moské, sunni, shia, torrhet, sol och sand«.

Mahmud Doulatabadi (f. 1940) är en av Irans ledande prosaförfattare. Han skildrar gärna enkla miljöer, inte minst hur landsbygdsbefolkningen drabbats av den snabba strukturomvandling som ägt rum i Iran under hans livstid. Hans verk karakteriseras av mycket levande miljö- och personskildringar. Ett av hans mest kända verk är romanen Kelidar, som utspelar sig i hans egna hemtrakter i nordöstra Iran. Numera är Doulatabadi bosatt i Teheran. Hans verk har översatts till bland annat engelska, tyska, norska och svenska.

Läs mer

Karta över nästa värld

Men detta är inte en berättelse vilken som helst. Du kommer att bli tvungen att genomleva jordbävningar, blixtnedslag, alla dina käras död, den mest bländande skönhet. Det är en så fängslande berättelse att du inte kommer att vilja ge dig av; det är så hon fångar dig. Kan du se det där fingret av sten där borta? Det är den enda som någonsin kom undan.

Med sitt självklara tilltal blandar Joy Harjo både poesi, prosalyrik, prosa och memoar, en berättarmetod vanlig bland de amerikanska folk som kallas indianer. Sedan ett halvt sekel har i USA en omfattande litteratur vuxit fram, skriven av företrädare för de många stammarna. Bland dessa intar Harjo, med rötter i Creekindianernas nation, positionen som en av de mest inflytesrika. Denna utgåva innehåller ett urval av texter skrivna mellan 1983 och 2010.

Joy Harjo är född 1951. Förutom författare är hon även en stor scenpersonlighet och musiker, samt starkt engagerad i frågor som rör feminism och de indianska folkens rättigheter.

Översättning och förord av Stewe Claeson.

Läs en intervju med Joy Harjo i Kulturdelen.

Recensioner:
Helsingborgs Dagblad
Dagens bok

Läs mer

Hunger och siden

I tretton essäer skriver Herta Müller om livet i Rumänien efter  Ceausescu och efter diktaturens fall, liksom om sin exiltillvaro i ett återförenat Tyskland där högerextremismen på nytt växer sig stark. Hon skildrar särskilt det förtryck som kommer allra närmast människan, som gör människan formbar genom att det präglar vardagslivets detaljer; illegala aborter, säkerhetstjänstens hembesök och förhör, flosklernas och propagandans språk.

Recensioner:
Dagens Nyheter
Expressen
Göteborgs-Posten

Läs mer

Kärlek, uppror och kardemummakärnor : berättelser från Indien

 

Indien är ett land som sjuder av språk och berättelser. I den här antologin presenteras indiska noveller från vår tid skrivna på ett tiotal språk. Författarna kommer från en rad olika delstater och de flesta publiceras här för första gången på svenska. Flera av dem är levande legender, andra tillhör en ung, spännande författargeneration. I deras berättelser lär vi känna Indien inifrån.

Texterna rymmer en bredd och ett djup; dofter, erfarenheter, motsättningar, kärlekar, frågor på liv och död. Vi får ta del av drömmar och vardag, färdas genom annorlunda landskap och uppleva de dramatiska omvälvningarna på den indiska subkontinenten under det senaste århundradet.

Medverkande författare: Ginu Kamani, Meena Alexander, Bhisham Sahni, Saadat Hasan Manto, Githa Hariharan, Ismat Chugtai, Vishwapriya L. Iyengar, M. T. Vasudevan Nair, Binapani Mohanty, Mrinal Pande, Manjula Padmanabhan, Bharati Mukherjee, Indira Goswami, Paneshwar Nath ”Renu”, Mogalli Ganesh, Mahasweta Devi, Ambai, P. S. Rege

Redaktörer: Birgitta Wallin och Tomas Löfström

Läs mer

Dear Friends

Under ett års tid skickade barn och ungdomar i Rinkeby och Kapstaden brev till varandra med foton och texter som skildrade deras liv, drömmar och omgivning. Det blev mer än tusen bilder, och ett hav av berättelser. Ett urval av dessa finns med i boken Dear Friends. Den kan visa hur det är att växa upp varsin del av världen, med både likheter och skillnader.

Läs mer

Den osynliga litteraturskatten

Varje år skrivs det i Sverige ett stort antal böcker på andra språk än svens­ka. De skrivs av författare med något att berätta och som inte sällan är stora namn i andra delar av världen, men lever i anonymitet här hos oss. Varför? I Den osynliga litteraturskatten får vi komma lite närmare några av de för­fattare som skriver från exilen i Sverige. Anna Franklin och Reza Rezvani berättar om sju av dem, om varför de tvingats lämna sina hemländer, hurde ser på sitt skrivande och på sin identitet som författare i ett nytt land. Det finns en skatt att upptäcka under ytan på den svenska litteraturen.

»Som jag ser det måste det vara den utmaning som litteraturen står inför nu: att i sig rymma flera världar, att skriva samman exilens position med det nya hem­landet . . . Att skriva fram den nya verklighet vi alla lever i, på gott och ont, bortom nationalstaten.« – ur Ola Larsmos förord

De författare som medverkar i boken är:

Leonardo Rosiello, född i Uruguay

Farhad Shakely, född i Kurdistan

Helga Nõu, född i Estland

Morteza Rezvan, född i Iran

Rafik Saber, född i Kurdistan

Kostas, Koukoulis, född i Grekland

Ak Welsapar, född i Turkmenistan

Läs mer

Kultur i Afrika

Ett annorlunda möte med Afrika genom dess samtida konst och kultur.

Här hörs afrikanska röster från de senaste årtiondenas litteratur, teater, musik, dans, film och bildkonst. Det handlar om drömmar, kärlek och svek. Om Afrikas kulturarv, mångdubbla identiteter, maktfullkomliga härskare, världens tillstånd och frågor om tradition och modernitet.

Redaktörerna har valt material från möten med utövande konstnärer och inbjudit forskare till översikter och analyser. Tips på böcker, tidskrifter och kulturfestivaler för nya vandringar i Afrikas kultur finns i slutet av boken.

Boken är rikt illustrerad med fotografier i färg.

Läs mer

Sök

Sök böcker

Sök:

B

Isaak Babel
Det nya livet: reportage, berättelser, dokument

Salim Bachi
Döda dem alla

Salim Bachi
Odysseus hund

Salim Bachi
Muhammeds tystnad

Gabeba Baderoon
Tystnaden innan vi talar

Yaba Badoe
True Murder

Doreen Baingana
Tropiska fiskar

Salim Barakat
Sovande rävar i rubiner

Salim Barakat
Döda noviser

Salim Barakat
Fjädrarna

Salim Barakat
Järngräshoppan

Salim Barakat
Geometriska andar

Salim Barakat
Rov

Salim Barakat
Grottorna i Haydrahudahus

Salim Barakat
Det enhetligas högmod – Kyssarnas tvivel och ständiga farhågor

Vaikom Muhammad Basheer
Under mangoträdet

Matsuo Basho
Det väderbitna benranglet

Faraj Bayrakdar
Brev från isoleringscell 13

Erik Bergqvist (red.)
Till: igår

Thomas Bernhard
Gamla mästare

Thomas Bernhard
Skogshuggning

Thomas Bernhard
Undergångaren

Thomas Bernhard
Heldenplatz

Thomas Bernhard
Wittgensteins brorson

Thomas Bernhard
Mina priser

Thomas Bernhard
Självbiografierna

Thomas Bernhard
Skogshuggning (pocket)

Thomas Bernhard
Frost

Thomas Bernhard
Korrigering

Thomas Bernhard
Utplåning: Ett sönderfall

Thomas Bernhard
Ja

Thomas Bernhard

Thomas Bernhard
Tre dramer: Minetti; Jaktsällskapet; Ritter, Dene, Voss

Bessora
Petroleum

Alberto Bevilacqua
Du som lyssnar på mig

Maïssa Bey
Blått vitt grönt

Maïssa Bey
De utsatta

Birgitta Wallin & Tomas Löfström (red)
Kärlek, uppror och kardemummakärnor: berättelser från Indien

Roberto Bolaño
De vilda detektiverna

Roberto Bolaño
Om natten i Chile

Roberto Bolaño
Det okända universitetet

Roberto Bolaño
Noveller 1: Telefonsamtal

Roberto Bolaño
Noveller 2: Horor som mördar

Roberto Bolaño
Noveller 3: Den odräglige gauchon

Roberto Bolaño
Noveller 4: Det ondas hemlighet

María Luisa Bombal
Den sista dimman

Jorge Luis Borges
Borges 1

Ali-Auguste Bourequat
Jag såg solen två gånger på tio år

Inga Brandell
Algeriet: demokratins och islamismens tid

Giannina Braschi
Drömmarnas imperium

Chico Buarque
Budapest


A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad!

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev får du information om Tranans nya böcker, erbjudanden och evenemang.